Английски Сетер

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Английски сетер

Английски Сетер е популярна порода ловни кучета, които са перфектни и в ролята си на домашни любимци заради дружелюбния си нрав. Английски Сетер е умно куче, което обича разходките сред природата и е подходящо за хора, които имат достатъчно време за любимеца си.

История на Английски Сетер

Историята на Английски Сетер започва през XVI век, когато английски аристократи са се заели със създаването на нова ловна порода. За целта са били кръстосвани представители на породите голям воден шпаньол, английски спрингер шпаньол и испански пойнтер, в резултат на което се получило красиво куче с перфектни работни качества. През XIX в. английският аристократ Едуард Лейврък започва да подобрява качествата на породата. Селектираните от него екземпляри били високо ценени сред английските ловци, а също така сред ловните дружинки в Ирландия и Шотландия.

Стандарт на Английски Сетер

Мъжките представителите на породата Английски Сетер достигат до 62 сантиметра височина, а женските - до 60 сантиметра. Теглото на представителите на породата варира в широкия диапазон от 20 до 30 килограма. Дължината на черепа е равна на дължината на муцуната, като при женските муцуната е много по-тясна, отколкото при мъжките.

Ушите на Английски Сетер са разположени ниско, те са клепнали и обилно покрити с козина. Носът на Английски Сетер е черен или тъмнокафяв на цвят. Очите са големи и са с цвета на тъмен орех.

Дължината на врата е колкото тази на главата. Гръдният кош е много добре развит, коремът е прибран, крайниците са дълги, стройни и мускулести. Опашката на Английски Сетер е разположена високо. Тя е дебела в основата си и постепенно изтънява към върха. Козината на Английски Сетер е тънка и мека. На главата тя е къса, а на по външната част на ушите и на хълбоците. По долния край на врата има украсителни ресни, както и на задната част на краката и опашката. Цветът на козината варира от бяло до черно с преход към синьо, бяло и оранжево или бяло и кафяво до трицветен вариант. Най-силно разпространено е оцветяването на козината в бяло, с черни пръски.

Грижи за Английски Сетер

Английски сетер

Козината на Английски Сетер има склонност към заплитане и сплъстяване, особено на гърдите и ушите, затова трябва да бъде редовно сресвана, особено след разходка или лов. Ушите също имат нужда от често почистване, тъй като мръсотията, която се събира в тях, много често води до инфекции. Очите трябва да се преглеждат редовно, за да се избегнат инфекции. Английски Сетер има нужда от голямо пространство, за да тича свободно. Недопустимо е Английски Сетер да се отглежда на верига.

Ако Английски Сетер не може да бъде гледан на двор, а в апартамент, той трябва да се извежда на дълги разходки, а от време на време да му се дава възможност да потича. За Английски Сетер е важно да участва активно в процеса на лова, ако това не е възможно, се препоръчва участието на това умно и активно куче в игри, които имитират по някакъв начин лова. Английски Сетер добре се проявява в кучешките спортове като аджилити и флайбол.

Обучение на Английски Сетер

Английски Сетер е уравновесено и умно куче, с голямо предразположение към дресировка. Вродената му интелигентност му помага с лекота да се обучава на нови неща. Въпреки това обаче Английски Сетер може да се опита да наложи лидерската си позиция на стопанина, което е недопустимо по време на обучение, както и прилагането на физически наказания спрямо представителите на тази порода.

Хранене на Английски Сетер

Английски Сетер трябва да се храни с висококачествени готови консервирани или гранулирани храни за кучета, които да осигурят на представителя на породата необходимите за неговото здраве и добър външен вид вещества. Английски Сетер може да бъде хранен и с натурални продукти, които да бъдат редовно допълвани от необходимите за кучето витамини и минерали, които то трудно може да се набави в препоръчителните количества само от храната. Може да давате на Английски Сетер нетлъсти меса като заешко, пилешко, телешко, агнешко и дивеч, както и техните субпродукти. Менюто на представителите на тази ловна порода може да се допълва с кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, сварени и сурови зеленчуци, плодове - без ананас, банани и грозде. Може да давате на Английски Сетер сварена и обезкостена морска риба.

Заболявания на Английски Сетер

Английски сетер

Английски Сетер е здрава порода, но е склонен към тазобедрена дисплазия, както и към дисплазия на лакетната става. Английски Сетер може да страда от инфекции на очите и ушите, а също така от различни видове дерматити. Препоръчва се представителите на тази порода да се въздържат от активно движение час и половина след обилно хранене - в противен случай съществува опасност от превъртане на стомаха, което може да завърши зле за животното.

Любопитни факти за Английски Сетер

Английски Сетер е спокойно животно, което е перфектен приятел на хлапетата и с радост участва в игрите им. Английски Сетер може да живее с други кучета и дори с котки, особено ако е отраснал с тях.

Английски Сетер е почти безшумен по време на лов, тъй като копринената му козина намалява триенето с клоните на храстите, покрай които минава в преследване на дивеча. Английски Сетер е бърз бегач, който може дълго време да поддържа една и съща скорост. Когато усети дивеча, Английски Сетер застава в стойка и след това преминава в лек бяг, като се движи така, че почти докосва с гърди земята. Главата му стои високо, за да не изпусне миризмата на животното, като по този начин изпълнява маневра, която ловците наричат „котешка“.

Недостатъци на Английски Сетер

Английски Сетер може да прояви желание за надмощие над стопанина си, което обаче не бива да бъде овладяно с физически наказания - това може да стане с категорично лидерско поведение от страна на стопанина на кучето от тази порода. Друг недостатък на Английски Сетер е прекалено силно развития му ловен инстинкт, поради което не се препоръчва кучето да бъде пускано да тича на воля в града, тъй като може да пострада или да се изгуби, ако подгони дребна животинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest