Мюнстерлендер

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Мюнстерлендер

Мюстерлендер е куче, което е известно в две разновидности - голям и малък. Това са красиви кучета, подходящи както за лов, така и за домашни любимци. Добродушният им характер и атрактивният им външен вид са им спечелили славата на популярна порода.

История на Мюнстерлендер

Първоначално Мюнстерлендер е представлявал една от цветовите разновидности на породата Лангхаар. След като ловните кучета с дълга козина вече не били толкова популярни, Мюнстерлендер се отделил като отделна порода. Тя се разделила на две - Голям и Малък Мюнстерленде, което се определило от големината на двата подвида кучета от тази порода. Смята се, че Малък Мюнстерлендер се е появил след кръстоска на Лангхаар с Бретон Шпаньол и други френски породи ловни кучета.

Двете породи са се развивали в немския град Мюнстер и заради това кучетата са наречени по този начин Мюнстерлендер се харесал на много ловци, тъй като се проявява добре на пресечена местност, в труднопроходими места, във вода, в блато, в полето и в гората. Мюнстерлендер станал предпочитан от много ловци, тъй като винаги показва точното място, където се намира дивечът и след отстрелването му го намира и го донася. Мюнстерлендер лесно намира дивеча, което го прави перфектен за лов. Заради тези качества на Мюнстерлендер той се е запазил до днес.

Стандарт на Мюнстерлендер

Малък и Голям Мюнстерлендер се различават по размер, иначе външният им вид е идентичен. Мъжките представители на породата Голям Мюнстерлендер стават високи до 65 сантиметра и тежат до 30 килограма, женските са високи до 63 сантиметра и тежат до 28 килограма. Мъжкарите от породата Малък Мюнстерлендер са високи до 56 сантиметра и тежат до 23 килограма, женските са високи до 53 сантиметра и тежат до 21 килограма. Главата на Мюнстерлендер е издължена, муцуната е дълга, носът е едър и е черен или кафяв на цвят. Очите са тъмно кафяви.

Ушите са разположени сравнително високо, те са широки, клепнали, със заоблени краища. Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран. Крайниците са дълги и мускулести, лапите са средно големи. Опашката на Мюнстерлендер не е много дълга и кучето я държи на нивото на гърба. Козината на Мюнстерлендер е гладка, с леки вълни и не е много дълга. Ушите и задната страна на крайниците са покрити с дълга украсяваща козина, както и долната част на опашката.

Цветът на козината на Малък Мюнстерлендер е кафяв, червеникавокафяв с кафяви петна, сиво-кафяв, черно-кафяв. Допускат се бели или сиви пръски, както и бели петна по муцуната и ушите. Козината на Голям Мюнстерлендер е малко по-дълга, отколкото тази на Малък Мюнстерлендер. Единственият цвят козина, който се смята за стандартен за Голям Мюнстерлендер, е черен с червеникавокафяво, като се допускат малки бели петънца.

Куче Мюнстерлендер

Грижи за Мюнстерлендер

Козината на Мюнстерлендер трябва да се разресва два пъти седмично, за да не се сплъстява. Кучетата от тази порода са активни и имат нужда от дълги разходки, ако се отглеждат в апартамент. Ушите и очите на Мюнстерлендер редовно трябва да се проверяват за инфекции, за да не се получат усложнения. Мюнстерлендер има нужда от много игри, за да се чувства добре, затова стопанинът му трябва да играе поне около час на ден с него. Мюнстерлендер ще се чувства добре, ако може да потича на воля сред природата от време на време. Кучетата от тази порода не трябва да се къпят по-често от четири пъти в годината, за да не се наруши защитния слой на козината им.

Обучение на Мюнстерлендер

Мюнстерлендер лесно се поддава на дресировка, но от самото начало от него трябва категорично да се изисква изпълнение на командите, защото кучето от тази порода е склонно към лидерско поведение. Без да се проявява грубост и физическа сила, Мюнстерлендер може да се научи на много команди, ако се съчетае последователност, сериозно отношение към обучението, както и редовни похвали при добре изпълнени команди.

Хранене на Мюнстерлендер

Мюнстерлендер не е претенциозен по отношение на храната и ще хапва както висококачествени консерви за кучета и гранулирана храна, така и натурални продукти. Ако храните Мюнстерлендер с натурални продукти, трябва да допълвате менюто му с витамини и минерали, които са важни за здравето на кучето. Не се препоръчва да давате на Мюнстерлендер овнешко и свинско месо, а също така прясно мляко, сурова риба, тръбни кокали, пържена и мазна храна, студена и твърде гореща храна, тестени и захарни изделия.

Заболявания на Мюнстерлендер

Мюнстерлендер може да има проблеми със ставите, както и да страда от катаракта и прогресивна атрофия на ретината. Възможни са проблеми със стомаха, а в някои случаи и тазобедрена дисплазия. Мюнстерлендер е склонен да хапва повече и лесно натрупва излишни килограми, особено ако не се движи достатъчно, а това води до редица проблеми с вътрешните органи.

Порода Мюнстерлендер

Любопитни факти за Мюнстерлендер

Мюнстерлендер е перфектният домашен любимец. Независимо дали Голям или Малък, Мюнстерлендер е много добър приятел на децата. Кучетата от тази порода са много издържливи и по време на лов много трудно се изморяват. Мюнстерлендер се привързва много към стопанина си и при смяна на стопанина кучето от тази порода може да изпадне в депресия и категорично да откаже да се храни. Интересен факт е, че Малък Мюнстерлендер е по-популярен сред ловците, отколкото Голям Мюнстерлендер.

Едрата версия на породата е разпространена най-вече във Великобритания, Канада, Франция и Скандинавските страни. Предполага се, че това се дължи на факта, че Малък Мюнстерлендер изисква по-малко място и е по-удобен за транспортиране на отдалечени места за лов. Мюнстерлендер не е капризно куче и винаги е в добро настроение. Интересен факт е, че ако живее на двор, Мюнстерлендер ще пази не само имуществото ви от непознати, но ако отглеждате домашни животни в двора си, кучето от тази порода ще ги пази от хищни птици.

Недостатъци на Мюнстерлендер

Ако не се разхожда на повод, Мюнстерлендер може да се изгуби, ако подгони дребна животинка, воден от ловния си инстинкт. Но ако не получава достатъчно възможност да изразходва енергията си, Мюнстерлендер може да се превърне в деструктивно куче. Ако бъде оставяно дълго време само, кучето от тази порода може да лае с часове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати