Фокстериер

Нина НордНина Норд
Джедай
22529
Фокстериер

Фокстериерът е умно и красиво куче, което е подходящо както за почитатели на лова, така и за хора, които просто искат да имат весел и жизнерадостен приятел на четири лапи.

История на Фокстериер

Фокстериерите са се появили в древна Англия. Тези жизнени енергични кучета са се използвали за лов на лисици и язовци. Прародител на фокстериера е фоксхаунд, известен като едно от най-подходящите кучета за лов на лисици. След работата на изявени английски селекционери, след кръстосването на фоксхаунд с други ловни кучета се е появила породата фокстериер, която била разделена веднага на две групи - гладкокосмест и твърдокосмест.

През 1862 година представителите на новата порода за лов на лисици за първи път били показани на изложението в Бирмингам. По това време е бил определен и стандартът за породата, който важи и до днес. Оттогава фокстериерите са се превърнали в една от най-популярните породи кучета заради симпатичния си вид, добродушието си и работните си качества. Въпреки че са малки по размер, фокстериерите са смели кучета, които са готови да влязат в битка с животно, което е много по-голямо от тях.

Стандарт на Фокстериер

Фокстериерът достига до от 35 до 40 сантиметра височина и от6 до 8 килограма тегло. Фокстериерът има плътна леко къдрава козина, която е оцветена в два или три цвята - бяло, оранжево и черно. Допустимо е вместо оранжеви петна да има кафяви. Петната могат да се намират на различни части на тялото, но преобладаващият цвят на козината на фокстериера е бял. Фокстериерът има брада и мустаци, заради които главата му изглежда правоъгълна. Челото е плоско, носът е черен на цвят, ушите са триъгълни, изправени, като крайчетата им са клепнали. Холката е силно изразена, мускулатурата е добре развита и релефна. Опашката е дълга, затова се купира на две трети от дължината й. Стои винаги вертикално, без да се загъва над гърба. Очите на фокстериера са малки, кръгли и много тъмни. Челюстите са много силни и добре развити.

Грижи за Фокстериер

На първо място сред грижите за фокстериера е тази за козината му. Тя трябва да е гъста, но в същото време не трябва да се допуска да стърчи във всички посоки. Козината трябва да се сресва всеки ден и при необходимост кучето да бъде къпано, но не по-често от веднъж на три-четири месеца. Добре е редовно да водите вашия фокстериер на кучешки фризьор, където да оформят външния му вид според стандартите за тази порода. Препоръчва се два пъти годишно да се изскубват мъртвите косъмчета от гърба на кучето, които не падат сами и поради тази причина на тяхно място не могат да се появят нови косъмчета. Тази сложна процедура се прави от специалист, но можете да се научите да я правите и вие. Между възглавничките на лапите на фокстериера има цели кичури козина, която трябва да се отстранява от специалист, за да не пречи на кучето да поддържа добра хигиена.

Куче Фокстериер

Добре е да проверявате редовно ушите на фокстериера за възпаления и от време на време да ги почиствате с памуче или марля, топнати в специален разтвор за почистване на кучешки уши. Фокстериерът е подвижно куче, което кипи от енергия и има нужда от много разходки. Трябва да осигурите поне два часа разходки навън на вашия фокстериер, за да се чувства добре. Имайте предвид, че ловният инстинкт на фокстериера доминира над всичко останало и ако го разхождате без повод, има вероятност той да се отдалечи и дори да се изгуби, ако реши да преследва котка или друго дребно животно. Фокстериерът обича да има свои играчки, затова редовно трябва да му купувате нови, тъй като бързо му омръзват. Можете също така да прибирате някъде старите и след време да му ги давате отново. Фокстериерът ще се чувства най-добре, ако живее на двор, но през студените месеци е добре да го прибирате в дома си.

Обучение на Фокстериер

Фокстериерът е много умно куче и лесно ще разбере какво искате от него. В същото време обаче той може да прояви инат и дори да се опита да доминира над стопанина си, така че е важно още от самото начало на появата на кученцето във вашия дом то да разбере кой е лидерът. Трябва да имате предвид, че по време на обучението не може да наказвате фокстериера физически. Тези малки кучета са много горди и чувствителни и ако се опитате да проявите физическа агресия към тях, най-вероятно сериозно ще ви ухапят. Най-лесно ще научите фокстериера си на команди, ако превърнете обучението в своеобразна игра, в която задължително да участвате и вие, като тичате с кучето и дори се състезавате с него за играчки. За фокстериера е важно да се чувства победител, затова можете да го включвате в различни видове състезания с други кучета.

Хранене на Фокстериер

Препоръчва се да храните вашия фокстериер два пъти дневно, след като навърши година и половина. Ако го храните веднъж на ден, съществува риск от подуване на стомаха и дори от усукване на стомаха, тъй като тези кучета са прекалено подвижни и могат да направят рязко движение, след като са се нахранили до насита. Можете да храните вашия фокстериер с комбинация от суха храна за дребни породи и консервирана кучешка храна. Можете също така да използвате натурални продукти за храненето на вашия фокстериер. Препоръчва се в менюто на това енергично куче да има телешко и пилешко месо, което предварително е било сварено или изпечено, а също така извара, кисело мляко, различни видове зеленчуци и плодове.

Ако храните фокстериера си с натурални продукти, добре е да допълвате менюто му с различни минерали и витамини, създадени специално за кучета. Не се препоръчва да храните фокстериера си със сладко, тестено, мазно, пушено, солено, със свинско и овнешко месо, а също така с пикантни храни. Осигурете на вашия фокстериер постоянен достъп до прясна вода, тъй като кучетата от тази порода обичат да пият често, за да осигуряват хидратация на организма си, който постоянно е в движение.

Заболявания на Фокстериер

Фокстериер с Играчка

Като цяло фокстериерите са здрави кучета, но генетично са обусловени към епилепсия и диабет. Фокстериерът може също така да страда от катаракта, глухота, редица кожни проблеми, както и от допълнителен ред мигли, който постоянно се оплита и създава предпоставка за очни инфекции. Фокстериерът може също така да страда от подут стомах, затова е важно да храните кучето правилно.

Любопитни факти за Фокстериер

Фокстериерът винаги е готов за игра и дори ако му се скарате, това жизнерадостно куче е готово да поиграе с вас, без да ви се сърди. По време на Втората световна война кучетата от породата фокстериер са били използвани активно от различни армии като помощници на войниците. Някои фокстериери дори са били наградени посмъртно с медал за храброст. През 1928 година фокстериерът Иглу станал част от експедицията до Антарктида, водена от адмирал Бърд. Създателят на теорията за еволюцията Чарлз Дарвин отглеждал в дома си фокстериера Поли. Чарлз Дарвин обичал да отваря прозореца на дома си, за да може Поли да лае по лошите хора, които според него кучето разпознавало в тълпата пешеходци. На младини Адолф Хитлер е имал фокстериер на име Фоксел, който го придружавал навсякъде. Те заедно се хранели от една паничка и по време на дълги преходи Фоксел бил пренасян от стопанина си с раница.

Недостатъци на Фокстериер

Фокстериерът е куче, което може да се опита да бъде доминиращо не само сред останалите ви домашни любимци, но дори и сред членовете на семейството ви. По много деликатен и хитър начин фокстериерът успява да разтопи сърцата на хората, с които живее, и те, без да забележат, се превръщат в негов обслужващ персонал. Сред недостатъците на фокстериера е че колкото и да е обучен, съществува вероятност да ухапе някого, ако се превъзбуди.

Затова не се препоръчва да оставяте малки деца с фокстериера си без надзор от страна на възрастен. Друг недостатък на фокстериера е, че е в състояние да лае с часове, ако го оставите сам или ако е раздразнен от странни шумове или непознати хора. Това малко кученце е готово винаги за битка и без да се замисли, се опитва да нападне кучета от големи породи. Трябва да имате предвид, че ако оставите дълго време вашия фокстериер сам, от скука той може да унищожи голяма част от покъщнината ви.

Ако възнамерявате да си вземете такъв чаровен домашен любимец, разгледайте тези обяви за фокстериер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest