Показват се публикациите с етикет 1.7 Английски кокер спаньол. Показване на всички публикации
Показват се публикациите с етикет 1.7 Английски кокер спаньол. Показване на всички публикации

Стандарт на Английски кокер спаньол / English Cocker Spaniel FCI Standard

Стандарт на Английски кокер спаньол / English Cocker Spaniel FCI Standard



No на стандарта: 5 от 28.11.2003 г.

Произход: Великобритания
Местни названия : Кокер шпаньол, Кокер ,
Дата на публикация на валидния оригинален стандарт: 29.10.2003 г.
Предназначение на породата: Претърсващо куче

Класификация по FCI: Група 8 - Апортиращи, претърсващи и водни кучета, Секция 2 - Претърсващи кучета, С работен изпит

Общ вид:Весело и жизнено спортно куче. Компактно и добре балансирано. Размерът от холката до земята е приблизително еднакъв с този от холката до основата на опашката.

Поведение и темперамент:Весело по натура куче с вечно размахваща се опашка, демонстриращо типичните суетящи движения, особено когато претърсва. Обилно окосмено. Благородно и нежно, бликащо от енергия.

Глава:Черепна област:Череп: Добре развит, ясно очертан, нито много фин, нито много груб.Стоп: Отчетлив, разположен в средата между върха на муцуната и тила.Лицева област:Нос: Достатъчно широк с остро обоняние.Муцуна: Квадратна.Челюсти и зъби: Силни челюсти с перфектна, пълна и завършена ножична захапка, т.е. горните резци плътно припокриват долните, и са перпендикулярни на челюстите.Бузи: Не са изпъкнали.Очи: Пълни, но не изпъкнали. Тъмно кафeви или кафeви, никога светли, но в случаите на червенокафeви, пъстрo червенокафeви или червенокафeви с бяло на цвят кучета, цвят тъмен лешник може да хармонизира с козината. Очите излъчват интелигентност и нежност, но са много будни, блестящи и жизнени. С изпънати ръбове.Уши: Лобулни, ниско поставени, на нивото на очите. С фина кожа, достигащи върха на носа. Добре покрити с дълги, прави, коприноподобни косми.

Шия:Умерено дълга и мускулеста. Здраво поставена върху доста наклонените рамене. Без гуша.

Тяло:Силно и компактно.Горна линия: Устойчива, равна, леко наклонена надолу към края на опашката.Поясница: Къса и широка.Гърди: Добре развити с дълбока предна част. Нито много широки, нито много тесни отпред. Ребрата са добре извити.

Опашка:Поставена леко под линията на гърба. Трябва весело да се размахва при движение и се носи хоризонтално, но никога нагоре. Обикновено купирана.Купирана: Никога толкова къса, нито толкова дълга, че да пречи на непрекъснатите весели движения при работа.Некупирана: Леко извита, умерено дълга, пропорционална на размера на тялото, придаваща хармоничен изглед. В идеалния случай не достига под скакателните стави. Силна в основата и тънка и фина в края. Добре окосмена, в хармония с козината. Жизнена при движение, носи се хоризонтално и никога над нивото на гърба, както и толкова ниско, като при показване на страх.

Крайници:Предни крайници:Крайниците са със здрави кости, прави, достатъчно къси за да осигурят мощ, но не толкова къси, че да създават каквито и да е пречки на интензивните движения, очаквани от това превъзходно спортно куче.Рамене: Наклонени и фини.Задни крайници:Широки, добре окръглени, много мускулести. Крайниците са със здрави кости.Колене: Добре извити.Скакателни стави: Къси крайници под скакателните стави, позволяващи достатъчно изтласкване при движение.Лапи:Стегнати, с плътни възглавнички, котешки тип.

Походка и движения:Правилни движения с мощни тласъци и добро покритие на пространство.

Космена покривка:Косъм: Гладък, с коприноподобна структура, никога твърд или вълнист, без да е твърде обилен и никога къдрав. Добре окосмени предни крайници, тяло и задни крайници над скакателните стави.Цвят: Вариращ. При едноцветните не е позволено бяло, с изключение на гърдите.

Размери и тегло
Височина:
Английски кокер спаньол мъжки 39-41 см;
Англииски кокер спаньол женски 38-39 см.
Приблизително тегло: 12,5-14,5 кг.

Недостатъци:Всяко отклонение от гореизложеното се разглежда като недостатък, тежестта на който зависи от степента на проявяване и влиянието му върху здравето и благосъстоянието на кучето.
Всички кучета с ясно изразени аномалии във физиката или поведението ще бъдат дисквалифицирани.

Забележка: Мъжките трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.

При използване на информация от сайта позоваването на cockeri.blogspot.com е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Популярни публикации