Руска хрътка, прекрасното предизвикателство за майка с малки деца.

Автор: bedstvieto
Дата: 29.05.2008 @ 15:10:53
Раздел: Други ...


„Кучето винаги се е считало за най-добрия приятел на човека. То е най-безкористния защитник на своя стопанин и неговото имущество. Незаменим другар в лова. Кучето е единственото същество, което няма да ви измени и ще е до вас както в най-трудните, така и в най-щастливите моменти от вашия живот.”
Това са думи на един от най-запалените развъдчици на породата Псовая Борзая в Русия, Мачеварианов от 1876 г. Той е изписал томове литература, посветена на това изключително куче.
Кучето Борзой или по-известно у нас като Руска хрътка води корените си далеч назад във времето, в земите на царска Русия. Това е дълго селектирана порода, за да е максимално адаптирана към тежките условия на руската зима. Според някои твърдения, кучето се появява след продължителни кръстоски между Персийска хрътка (Салуки) и Руската лайка. В древна Русия, Борзой е присъствал в свитата на всеки уважаващ себе си аристократ. Гледани са на глутници от поне 20 екземпляра и са били предпочитана порода за лов. Кучето се отличава с невероятна смелост. Има свидетелства за това, как Псовая борзая се хвърля в бой с глигани, вълци, дори и мечки. В не малко от случаите именно кучето е излизало победител. Това се дължи както на невероятните му физически характеристики, така и на странния му подход за лов. Когато противниците са много, кучето избягва нараняванията бягайки далеч, след което се завръща с неочаквана бързина, за да нанесе своя удар. Друга характерна черта в лова с Борзой е, че тази порода ловува в екип с останалите. Ако имате щастието да видите ловуващ на живо Борзой, ще ви направи впечатление че женската бяга пред жертвата, с което я дезориентира и обърква, а мъжкия зад нея догонва и убива. Макар да звучи кръвожадно, това са фактите Борзой се отличава с невероятна бързина, което я нарежда след най-бързите хрътки в света – Грейхаунд. Освен бързина, сила и устойчивост на атмосферни влияния, Борзой се характеризира и с атрактивност. Това е една от дългокосместите хрътки. Козината е изключително мека и приятна на допир, а цветовете преливат във всички нюанси от бяло до черно. Има една история, коята разказва, че когато в Русия температурите спадали драстично и Лайките не били в състояние да ловуват, аристократите извеждали Борзоите. Това има своето обяснение. Кучето е изключително високо и в сняг е способно да се придвижва на големи подскоци. Именно тази виталност, грация и физически възможности на Псовая борзая са я направили любима компания на Великата Руска Императрица Екатерина Велика.
По задание, Борзой са кучета с труден характер. Освен че е геройство да откриете у нас някаква информация за породата, трябва да сте подготвени във всеки момент да се отдадете на преследване на любимото си куче. За съжаление в България те са пренебрегвани като порода и съществуват едва два компетентни развъдчика, а именно Паскова борзои и Дубровски борзои. Вземайки куче от един от тези два развъдника, ще сте сигурни че кученцата са перфектни като кръв и изисквания. Трябва да сте обаче предварително подготвени, че тези кучета са скъпо удоволствие и изискват внимание и отдаване. Не изпадайте в ужас от поразиите, които са в състояние да направят. Това все пак са ловци в мозъка на костите си. Просто преценете сами за себе си имате ли сили и желание да се занимавате с тях. Истината е, че човек отгледал един Борзой остава пленник на тяхната красота и грация за цял живот. Гледайки бягащ Борзой, човек просто замира във възхищение. Това наистина е гледка, която ще ви накара да ахнете и да я помните дълго време.
В интерес на истината, Борзой са много обичливи и верни на стопаните си. Те ревнуват съвсем искрено, когато се доближите да погалите чуждо куче. Сутрин можете да ги намерите в леглото си, което пък е откровена форма на любов. И ако видите че са ви изяли чорапогащник или любимия чифт обувки бъдете сигурни, че това е направено от най-чиста форма на обич и яд, че са се почувствали изоставени. Естествено с възрастта ще улегне и характера на вашия Борзой, това обаче в никакъв случай няма да сломи ловния му дух. Така че през цялото време трябва да сте нащрек, за да не стане вашият любимец скиталец, или не дай Боже да попадне под гумите на някоя кола.
Що се отнася до малките деца... Те ще открият в лицето на вашия домашен любимец назаменим другар в игрите и защитник. Оставете ги на воля! Борзая никога не би наранила човек.




Този текст идва от ХуЛите
http://hulite.net

URL на тази публикация е:
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=90059