четвъртък, 4 октомври 2007 г.

Гордън сетер - стандарт на породата

FCI No на стандарта 6 от 25.09.1998 г.
ПРОИЗХОД: Великобритания
ДАТА НА ПУБЛИКАЦИЯ НА ВАЛИДНИЯ ОРИГИНАЛЕН СТАНДАРТ: 14.06.1987 г.
ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ НА ПОРОДАТА: Куче, работещо със стойка
КЛАСИФИКАЦИЯ ПО FCI:
Група 7 - Кучета, работещи със стойка
Секция 2 - Британски и ирландски кучета, работещи със стойка, и сетери; сетери с работен изпит

ОБЩ ВИД: Елегантно куче, с черти на спринтьор. Логично, със своето телосложение, може да бъде сравнено с тежкотоварен ловен кон. Цялостно съразмерно сложено.

ПОВЕДЕНИЕ / ТЕМПЕРАМЕНТ: Интелигентно, способно и изпълнено с достойнство. Смело, социално, с добър, уравновесен характер.

ГЛАВА: По-скоро дълбока, отколкото широка. Разстоянието от тила до стопа е по-голямо от това между стопа и носната гъба. Под и над очите суха.

ЧЕРЕПНА ОБЛАСТ:Череп: Леко заоблен, широк между ушите. По-широк от муцуната, представящ голяма мозъчна кухина.Стоп: Ясно изразен.

ЛИЦЕВА ОБЛАСТ:
Носна гъба: Голяма, широка, с широко отворени и черни ноздри.
Муцуна: Дълга, с почти паралелни очертания, нито изострена, нито отрязана. Муцуната е толкова дълбока, колкото и дълга.
Устни: Неувиснали, ясно очертани устни.
Челюст и зъби: Челюстите са силни, с перфектна, симетрична и пълна ножична захапка, т.е. горните резци припокриват долните в близък контакт и са разположени перпендикулярно на челюстта.
Бузи: Толкова тънки, колкото позволява сухотата на главата.
Очи: Тъмнокафяви, блестящи. Нито дълбоки, нито изпъкнали, поставени доста под веждите, гледат с пронизително, интелигентно изражение.
Уши: Средно големи, тънки. Разположени ниско, прилегнали близо до главата.

ШИЯ: Дълга, суха, леко извита, без голяма гуша.

ТЯЛО: Умерено дълго.
Поясница: Широка, леко извита.
Гърди: Не много широки. Гърдите са дълбоки, ребрата са добре извити. Задните ребра са дълбоки.

ОПАШКА: Права и леко с форма на ятаган, не достига под скакателната става. Носи се хоризонтално или под линията на гърба. Дебела в основата, заострена в края. По-дългите украсяващи косми, или флагът, започващи от основата, са дълги, прави, скъсяващи се към върха.

КРАЙНИЦИ:
ПРЕДНИ КРАЙНИЦИ: Предните крайници са с плоски кости, прави и силни.
Рамене: Раменете (плешките) са дълги, простиращи се доста назад, с широки плоски кости, прилегнали до холката, без да са пълни.
Лакти: Добре спуснати надолу и плътно до тялото.
Метакарпуси: Отвесни.

ЗАДНИ КРАЙНИЦИ: От бедрото до ставата задните крака са дълги, широки и мускулести. От скакателната става до петите - къси и силни. Прави, от задната става до земята. Тазът е с тенденции към хоризонталност.
Колене: Добре склонени.

ЛАПИ: Овални, стегнати, добре засводени пръсти, обилно окосмени помежду си. Добре подплатени пръсти с плътни възглавнички.

ПОХОДКА/ДВИЖЕНИЯ: Балансирани, свободни и правилни движения, с достатъчен тласък отзад.

КОСМЕНА ПОКРИВКА:
КОЗИНА: Върху главата, предната част на краката, краищата на ушите, къса и фина; умерено дълга, гладка и без да е къдрава или на вълни по всички останали части от тялото. Украсяващите косми по горната страна на ушите са дълги и копринени; по задната част на краката - дълги, фини, гладки и прави; Ресните по корема могат да достигнат до гърдите и гърлото. Толкова, колкото е възможно, без къдрици и вълни.
ЦВЯТ: Наситено, блестящо черно, с цвят на каменни въглища, без да е ръждиво, с петна от кестеняво-червено, т.е.сияещ тен. Черни точици по пръстите и черна ивица под челюстта са допустими.Жълто-кафяви петна: Две ясно отчетливи петна над очите, не надвишаващи 2 см в диаметър. По страните на муцуната, като не минават над основата на носната гъба, приличащи на ясно дефинирана лента, свързваща единия край на муцуната с другия. Също по гърлото, две големи, ясно изразени петна по гърдите. По вътрешната част на задните крака и бедрата видими надолу до предната част на коленете и се разширяват към външната част на задните крака от скакателните стави към пръстите. По предните крайници, започващи от задната част на лактите, достигащи отпред до китките или малко по-нагоре, отпред. Около ануса. Много малки бели петна по гърдите са допустими. Нито един друг цвят не е позволен.

РАЗМЕР И ТЕГЛО:
Височина при холката:
Мъжки - 66 см. Женски - 62 см.
Тегло:Мъжки - 29,5 кг. Женски - 25,5 кг.

НЕДОСТАЪЦИ: Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се счита за недостатък и да се третира с прецизност, и сериозността, с която недостъкът трябва да се разглежда, е пропорционална на неговата степен и ефект върху здравето и благосъстоянието на кучето.Всяко куче с изразени физически аномалии ще бъде дисквалифицирано.

Забележка: Мъжките трябва да имат два нормално развити тестиса, напълно спуснати в скротума.

Няма коментари: