Азавак

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Азавак

Азавак е красиво куче, което се смята за една от екзотичните породи. Азавак е много добър помощник в лова, но също така е и перфектен домашен любимец, тъй като е със спокоен и уравновесен характер и е подходящ за семейства с деца.

История на Азавак

Азавак е порода, която е била известна още преди хилядолетия и не се е променяла през вековете, тъй като не е била смесвана с други породи кучета. Азавак е африканска хрътка, която векове наред е била верен помощник на ловците покрай река Нигер и долината Азавак, на която дължи наименованието си. Азавак е бил използван и за охрана на керваните в Южна Сахара и е придружавал ездачите на камили при дългите им преходи. Освен за охрана и за лов Азавак открай време е знак за високо социално положение, тъй като тези красиви кучета винаги са били много скъпи. В Европа Азавак се появява едва през 70-те години на ХХ век. Официално породата Азавак е регистрирана през 1981 година. Днес Азавак е често срещана в Нигерия и Мали, но и в много европейски страни.

Стандарт на Азавак

Азавак е куче с много хармонично и грациозно тяло. Мъжките представители на породата Азавак достигат до 71 сантиметра и тежат до 25 килограма, женските стават високи до 68 сантиметра и тежат до 22 килограма. Заради късото си тяло и дългите си крайници Азавак изглежда много по-висок, отколкото е наистина. Азавак е много мускулесто животно. Кожата на Азавак е много тънка - това е необходимо, за да може при високите температури тялото на кучето да се охлажда. Главата на Азавак е издължена, с дълга тясна муцуна. Ушите са клепнали и плоски, те са широки в основата си и са много подвижни.

Очите на Азавак са на доста голямо разстояние едно от друго и са разположени косо. Те са бадемовидни и цветът им варира от тъмнокафяв до кехлибарен. Носът е едър и тъмен. Гръдният кош е много добре развит, коремът е прибран. Лапите на Азавак са овални като на котка. Шията е дълга, поради което главата на Азавак изглежда малка спрямо тялото. Козината на Азавак е къса, като на корема си кучето от тази порода може да няма и косъм. Опашката на Азавак е покрита с къса козина и е тънка, със сърповидна форма. Допустими са всички нюанси на пясъчния цвят на козината, включително и с бели петна. Обикновено белите петна са във вид на чорапки по лапите, може да има петно на гърдите и на върха на опашката.

Грижи за Азавак

Куче Азавак

Азавак може да издържа на големи горещини, характерни за пустинята. За него е най-добре да живее на двор, но въпреки че може да издържа на жега, е добре да има къде да намери и сянка. През студените месеци Азавак трябва да живее в жилището със стопаните си, тъй като козината и кожата му не могат да го предпазят от снега и студа. Азавак има нужда да тича, за да изразходва енергията си, затова трябва да се извежда на дълги разходки, ако живее в апартамент. Ако Азавак живее на двор, той не трябва да бъде връзван, защото ще се превърне в мрачно и агресивно куче. Азавак с удоволствие ще участва в лов, но ако това не може да бъде осъществено, е добре да му се предлагат игри, имитиращи лова.

Обучение на Азавак

Азавак е много умно куче, което се учи лесно. Азавак взима самостоятелни решения и може да откаже да изпълни дадена команда. Абсолютно недопустимо е да се прилага физическа сила спрямо Азавак, тъй като това гордо куче категорично ще откаже да се обучава и дори ще спре за известно време да контактува със стопанина си, докато отново не изгради доверие към него.

Хранене на Азавак

Азавак няма претенции по отношение на храната, но не трябва да бъде хранен с мазно месо. Азавак никога не преяжда, така че няма шанс да бъде прехранен. Азавак може да се храни както с гранулирани или консервирани храни за кучета от премиум клас, така и с натурални продукти. Азавак предпочита по-сухите меса. Кучето от породата Азавак обича и течна храна, така че с удоволствие ще консумира бульони. Не е подходящо да се дава на Азавак свинско, овнешко, гъше и патешко месо, тъй като са прекалено мазни за него. Менюто на Азавак може да се допълва с различни видове зеленчуци и плодове, а също така с кисело млечни продукти, твърдо сварени яйца и сварен ориз, както с минерали и витамини.

Заболявания на Азавак

Порода Азавак
Снимка: Youtube

Азавак е здраво куче, но може да страда от заболявания на ставите и на кожата. Много рядко Азавак може да има проблеми с храносмилателната система.

Любопитни факти за Азавак

Азавак се ползва с много добро име сред африканските ловци и дори ѝ е позволено да живее в къщата на стопаните си, което е изключение. Когато тръгва на лов, африканският ловец слага Азавак пред себе си и когато кучето забележи дивеча отвисоко, го свалят на земята и то започва да преследва плячката.

Интересен факт е, че ако на кутре от породата Азавак бъдат предложени няколко играчки, то обикновено си избира една и не се разделя с нея никога.

Азавак е изключително бързо и издържливо куче. То е известно с уменията си да преследва дивеча в най-големите горещини, без да се измори. Азавак тича много грациозно благодарение на устройството на костната си система. Азавак може да развие скорост до 60 километра в час и да преследва дивеча повече от четири часа, без да спира. Когато Азавак настигне дивеча, той не го убива, а го обездвижва, като поврежда сухожилията на крайниците му, а след това пази плячката до пристигането на ловеца.

Азавак

Азавак се привързва трайно към един член от семейството, с което живее. Азавак не е много контактен и е запазил поведение на диво животно. Рядкост е Азавак да позволи да го галят на човек, с когото не живее. Към членовете на семейството на стопанина си Азавак е мил, но сдържа емоциите си. Въпреки че не проявява агресия, понякога Азавак се държи дистанцирано дори спрямо стопаните си.

Недостатъци на Азавак

Азавак е куче с изявени лидерски качества и не е подходящо за съжителство с други животни, особено ако те са с доминиращ характер. Азавак е много подозрителен към непознати и може да прояви агресия, ако реши, че стопанинът му е застрашен. Не е препоръчително Азавак да се оставя насаме с малки деца, тъй като е прекалено енергичен и може да нарани хлапетата, докато тича.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати