Басет

Нина НордНина Норд
Джедай
22529
Басет

Басет, известен още като басетхаунд, е куче, подходящо за семейства с малки деца. Басетите са страхотни ловци и имат великолепно обоняние. Името басет произлиза от френска дума, която означава нисък. Басетът веднага грабва окото с атрактивната си външност. Басетите са известни с това, че развеселяват стопаните си, когато те са тъжни. Басетът е прочут като клоуна на кучешкия свят. Той обича да пътешества. Мързеливият на пръв поглед басет се превръща в машина за преследване на дивеч в момента, в който разбере, че може да се отдаде на инстинктите си.

История на породата басет

Първоначално басетите са се използвали за лов на дребен дивеч - зайци, катерици, еноти. И въпреки че техният ловджийски талант не се използва често, те обичат активния начин на живот, макар че изглеждат като мързеливци. Смята се, че басетът е селектиран от англичани след кръстосване на френски ловни кучета с чистокръвни английски блъдхаунди. В средата на XIX век породата вече е била създадена и е била представена на Световното изложение във Франция. Въпреки че изглеждат бавни, басетите нямат равни по време на лов, защото преследват плячката си докрай.

Стандарт на породата басет

Басетите са късокраки, с дълго тяло и много гънки по главата. Басетът е с къса гладка козина, която е в три цвята - черен, рижав и бял. Възможно е също така черното да отсъства. Басетите стават високи до 38 сантиметра. Мъжките достигат до 29 килограма, женските - до 27 килограма. Басетите имат много дълги уши, които обикновено предизвикват усмивки на умиление и им придават малко тъжно изражение. Очите на басета са ромбовидни, оцветени в тъмните нюанси на кафявото.

Главата му е масивна, с изпъкнал череп и дълга муцуна. На шията и главата си кучето има големи гънки. Това куче е с много плътна костна структура. Кучето е с широк гръден кош и големи лапи, което го прави устойчиво в кални местности. Дългите почти до земята уши му помагат да следи по-лесно миризмата. Когато кучето тича по следа, ушите му се влачат по земята и събират ароматните молекули. Басетът е втори по класацията по обоняние след блъдхаунд. В носа на басета има около 20 милиона обонятелни рецептори.

Басети

Грижи за басет

Басетът е контактно куче, което е много социално. То е дружелюбно както към деца, така и към други кучета. Благодарение на своите ловджийски корени басетите обичат да преследват и постоянно пъхат носовете си навсякъде. Това може да предизвика проблеми, защото кучето може да се изгуби, докато върви по следа.

Въпреки спокойния си темперамент басетът има нужда от редовни физически натоварвания. Трябва да разхождате вашия басет не по-малко от 2 часа дневно. Той много обича да играе със стопаните си и затова постоянно трябва да им се обръща внимание. Басетът няма нужда от специална поддръжка на козината, но все пак трябва да бъде сресван редовно. За да изглежда козината на вашия любимец чиста и блестяща, е добре всеки ден да я чистите с четка от естествен косъм.

Така се поддържа естественият баланс на мазнините в кожата, което я прави лъскава. Специалистите съветват да къпете кучето от тази порода един или два пъти в месеца, за да не ставате жертва на характерния му аромат. Ушите постоянно трябва да се оглеждат за евентуални инфекции или кърлежи, които могат да се закачат по време на разходка. Басетът може да избяга по време на разходка, ако реши да преследва котка или дребно животинче. Затова трябва да внимавате, когато излизате с него.

Обучение на басета

Басетът е труден за обучение. Това не е куче, което обича да се подчинява, затова, ако искате да го научите да изпълнява команди, трябва да се запасите с много търпение. Басетите изпълняват команди срещу лакомство. Ако стопаните мислят, че след време любимецът им ще изпълнява команда и без лакомство, грешат. Басетът има силно развито чувство за собствено достойнство. Може да го помолите да направи нещо и той ще го направи, но ако смятате, че може да постигнете целта си с груб глас и викове, това няма как да стане. Басетът е една от най-трудно поддаващи се на обучение породи. Той може да бъде обучен само от енергичен, решителен и с твърд характер стопанин.

Хранене на басет

Басетите са склонни към преяждане, затова трябва добре да се подбира тяхното меню, за да не напълнеят. Басетът трябва да консумира продукти, които му осигуряват пълноценно хранене. Месо без излишни мазнини, яйца, извара, различни добавки с витамини и минерали трябва да влизат в менюто на кучето. То се храни добре както със суха храна, така и с натурални продукти.

Заболявания на басета

Басет хаунд

В сравнение с много други породи кучета басетът е доста здрава порода, но и той е склонен към някои заболявания. Басетът генетично е склонен към глаукома. Той също така може да страда от различни инфекции на ушите, тъй като те са много дълги. Тъй като тялото му е дълго, а лапите - къси, басетът често страда от болки в гърба, особено ако е с наднормено тегло. Той може да страда от преплитане на червата, както и от тазобедрена дисплазия.

Любопитни факти за басет

През 2003-та година в Книгата за рекорди Гинес е бил записан басетът с най-дългите уши. Дължината им е била почти 30 сантиметра. Интересен факт е, че първият президент на САЩ Джордж Вашингтон е получил като подарък басет, който е станал любимото му куче.

Недостатъци на басет

Басетите обичат да са сред хора. Добре е кучето да има компания. Ако живее само, то предимно спи и яде, което може да причини затлъстяване при кучето. Сред недостатъците на басетите е това, че те отделят много слюнка, която може да замърси гънките около устата. Затова тези гънки трябва редовно да бъдат почиствани. Сред недостатъците на породата е също така и фактът, че заради провисналия си корем и масивните си кучешки лапи при разходка басетите донасят много мръсотия, когато се върнат вкъщи.

Трябва да имате предвид, че заради късите си лапи кучетата от тази порода имат затруднения с ходенето по стълби. Понякога кучетата от тази порода трудно се научават да подсещат стопаните си да ги извеждат навън. Сред недостатъците на тази порода е нежеланието им да остават сами. Ако продължително стои сам вкъщи, басетът ще лае много силно, без да го интересува дали притеснява съседите ви. Това е един от недостатъците на характера на басета.

Прочете още за породите Вендейски Басетгрифон и Син Гасконски Басет.

Ако и вие си търсите такъв другар, вижте тези обяви за басет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest