Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Ирландски Вълкодав

Ирландски Вълкодав

Нина НордНина Норд
Джедай
22529
Ирландски вълкодав

Ирландски вълкодав е страховито на вид куче, което обаче е силно привързано към членовете на семейството, с което живее, и е добър приятел на малки деца. Ирландският вълкодав е незаменим при лова на диви свине и вълци, но освен като домашен любимец може да се използва като охранител на дома и двора и като бодигард.

История на Ирландски Вълкодав

Ирландският вълкодав е символ на Ирландия, гордост за всеки жител на тази държава. Ирландският вълкодав е една от най-древните породи кучета в света. Тази порода попада в Британия заедно с келтските племена, които са обитавали тази територия 300 години преди новата ера. Благодарение на внушителния си външен вид, на смелостта си и физическата си сила ирландският вълкодав е герой на много легенди, балади и митове.

Изображението на ирландски вълкодав е било гравирано върху доспехите на ирландските воини, а надписът под изображението на кучето гласял: "Нежен - в отговор на ласка, страшен - ако бъде предизвикан". Ирландският вълкодав е най-голямото ловно куче на цялата планета. През XIX век тази порода на практика е изчезнала заедно с тоталното изтребване на вълци в Ирландия. Възраждането на породата започва през 1860 година, когато ирландският селекционер Джордж Греъм кръстосва последните останали представители на породата с представители на породата дирхаунд немски дог и борзой. Стандартът на породата ирландски вълкодав е одобрен през 1897 година.

Стандарт на Ирландски Вълкодав

Височината на мъжките екземпляри е 81-90 сантиметра, женските достигат до 80 сантиметра. Женските ирландски вълкодави са най-малко 40 килограма, мъжките са не по-леки от 54. 5 килограма. Това е една от най-високите породи кучета в света. Муцуната е издължена и съвсем леко заострена. Челюстите са масивни и добре развити. Очите са тъмни, ушите са малки и носени назад като при повечето хрътки.

Шията е дълга, силна и мускулеста, към раменете се разширява. Гърбът е издължен, както и крайниците. Гръдният кош е голям. Опашката е дълга и покрита с голямо количество козина. Крайниците са много мускулести. Козината е средно дълга, твърда и леко вълниста. Над очите, върху лапите и на тялото е по-дълга. Допускат се различни цветове на козината - сив, черен, червеникаво кафяв, тигров, чисто бял, жълтеникаво кафяв.

Грижи за Ирландски Вълкодав

Ирландският вълкодав е куче, което има нужда от много движение. Въпреки внушителните си размери той може да живее и в апартамент, но ще се наложи да го разхождате по няколко часа дневно. Но ако живее в къща с голям двор, ирландският вълкодав ще се чувства прекрасно. Ирландският вълкодав проявява нежност дори към съвсем малки деца и им позволява да го тормозят по всевъзможни начини, без да реагира агресивно. Ирландският вълкодав лесно се сприятелява както с други кучета, така и с други домашни животни. Козината на ирландския вълкодав има нужда от ежедневно разресване, за да не се сплъстява. Мъртвите косъмчета могат да бъдат отстранявани със специална гумена ръкавица, която се продава в специализираните зоомагазини.

Куче ирландски вълкодав

Специална нужда от грижи има характерната за ирландските вълкодави брада, тъй като по нея могат да се натрупат остатъци от храна и козината на брадата да се сплъсти. Ушите на ирландския вълкодав редовно трябва да бъдат проверявани за инфекции. Задължително е добре да обезпаразитявате ирландския вълкодав, тъй като по козината му лесно могат да се закачат кърлежи или тялото му да стане дом за стотици бълхи. Веднъж годишно козината на ирландския вълкодав трябва да се обработва от специалист, който да издърпа всички мъртви косъмчета, които не са се отделили сами, за да даде възможност на новата козина да порасне. Ноктите на ирландския вълкодав са закривени и затова трябва редовно да се подрязват.

Обучение на Ирландски Вълкодав

Ирландският вълкодав има много добре развит интелект, поради което лесно се поддава на обучение. Добре е обучението на ирландския вълкодав да започне от много ранна възраст. При обучението трябва да се проявява твърдост и настоятелност при изискване на изпълнението на командите, но без при това да се използва физическа сила или наказания.

Ако се отнасяте грубо с ирландски вълкодав, той няма да ви нападне, но може да изпадне в депресия, тъй като е много чувствителен. При грубо отношение от страна на непознат ирландският вълкодав няма и да се замисли, преди да атакува. Добре е да научите ирландския вълкодав да изпълнява поне елементарни команди, за да се избегне евентуален проблем при извеждането на кучето навън.

Хранене на Ирландски Вълкодав

От храненето зависи дали ирландският вълкодав ще се развие правилно. Задължително е менюто на кучето от тази порода да се допълва с калций, но под наблюдението на специалист, защото прекаляването с калций води до проблеми, както и неговият недостиг. Препоръчва се кучетата от тази порода да се хранят с висококачествени кучешки храни - сухи или консервирани. Можете да храните ирландския вълкодав с натурални продукти, като се набляга на месото - телешко, говеждо, допустимо е пилешко и немазно свинско.

Ирландският вълкодав трябва да се храни два пъти дневно, след като навърши две години. Не се препоръчва да се дава на кучетата от тази порода храна само веднъж дневно, тъй като това може да предизвика подуване на стомаха. Сварените яйца, свареният ориз, хрущяли, кости - но без тръбни, и някои видове зеленчуци се харесват на повечето ирландски вълкодави. Не се препоръчва храненето на ирландския вълкодав със сладки изделия, с пържено, солено, пикантно, тестено, пушено и мазно месо.

Заболявания на Ирландски Вълкодав

Ирландският вълкодав е предразположен към подуване на стомаха, което може да се окаже фатално за кучето. Ирландският вълкодав може да страда от дисплазия на тазобедрената става, както и от усукване на капачката на коляното. Кучетата от тази порода понякога страдат от кардиомиопатия - заболяване на сърцето, което може да доведе до фатални последици. Ирландският вълкодав може да страда от катаракта и от ентропион - обръщане на клепача на кучето, което води до увреждане на роговицата и може да предизвика ослепяване на кучето. Ирландският вълкодав може да развие хипотиреоидизъм.

Любопитни факти за Ирландски Вълкодав

Ирландският вълкодав е най-високото куче

Ирландският вълкодав става възрастен екземпляр едва след като навърши две години. Дотогава той се смята за кутре въпреки внушителните си размери. Ирландският вълкодав никога не проявява агресия, без да бъде предизвикан преди това. Обикновено той напада, след като бъде нападнат.

Ирландският вълкодав на пръв поглед изглежда леко флегматичен, но става много бърз, когато трябва да преследва плячка или да отговори на агресивно поведение спрямо него или член на семейството, с което живее. Малко известен е фактът, че първоначално ирландците са използвали ирландския вълкодав по време на битки, за да сваля противниците от конете им. В древността ирландските вълкодави, които се раждали със сивосинкав цвят на козината, били умъртвявани веднага.

Интересен факт е, че кралският ирландски полк на британския престолонаследник принц Уилям е избрал за свой талисман ирландски вълкодав. В Шотландия използват кучетата от породата ирландски вълкодав за помощници на овчарите. Ирландският вълкодав с лекота се справя със задачата да събира стадото овце и да ги насочва в правилната посока.

Недостатъци на Ирландски Вълкодав

Въпреки че е добронамерено и спокойно куче, ирландският вълкодав не трябва да се оставя насаме с малки деца. Причината не е в това, че би ги наранил умишлено. Но размерите и теглото на това масивно куче му дават възможност, без да иска, да бутне лошо малко дете. Ирландският вълкодав също така може да нанесе сериозни щети на чупливи предмети, като ги бутне, без да го е искал. Затова се препоръчва да не оставяте чупливи предмети на места, където минава вашият ирландски вълкодав.

Ирландският вълкодав е със силно развит ловен инстинкт, затова се препоръчва да разхождате любимеца си на повод, когато това става в зона, където може да срещнете улични котки или дребни кучета. Ловният инстинкт на ирландския вълкодав ще го накара да преследва малкото животинче, което ще помисли за плячка. Ако обаче сте обучили добре ирландския вълкодав, можете да го пускате без опасение да тича на воля, стига винаги да идва при вас, щом го повикате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Гаро
Гаро
22.04.2015 22:29
ушите не са малки и изправени , а малки носени назад тип роза като при повечето хрътки
0
0