Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар, известен също така като Спиноне Италиано и Италианско Спиноне, е порода ловни кучета, прочути със своите работни качества и с лоялността си към стопанина. Италиански Твърдокосмест Птичар може да помага в лова както на сушата, така и във водата.

История на Италиански Твърдокосмест Птичар

Смята се, че Италиански Твърдокосмест Птичар произхожда от древноримски ловни кучета. Първите писмени свидетелства за Италиански Твърдокосмест Птичар са от XIII век, запазени са средновековни фрески и картини с ловни сцени, на които са изобразени кучето от тази порода. Смята се, че Италиански Твърдокосмест Птичар е получил наименованието Спиноне от латинското наименование на тръните, които не били проблем за това куче.

По време на лов Италиански Твърдокосмест Птичар можел да влиза в трънаци, без те да се закачат за твърдата му козина, което го превърнало в истинско съкровище за ловците. С нарастването на популярността на сетерите, които се придвижват доста по-бързо от Италиански Твърдокосмест Птичар, породата започнала да губи своята известност. Италиански Твърдокосмест Птичар се смята за една от най-бавните ловни породи, въпреки че на къси разстояния успява да настигне дребни животинки. Италиански Твърдокосмест Птичар е популярен и като компаньон на четири лапи. Стандартът на породата е утвърден в средата на ХХ век.

Стандарт на Италиански Твърдокосмест Птичар

Мъжкарите от породата Италиански Твърдокосмест Птичар достигат до 70 сантиметра височина и тежат до 40 килограма, женските стават високи до 65 сантиметра и тежат до 34 килограма. Костната система на Италиански Твърдокосмест Птичар е масивна, тялото е мускулесто, с дълги крайници.

Главата на Италиански Твърдокосмест Птичар е с овална форма, муцуната е широка, като към носа се стеснява съвсем леко. Носът е едър, в синхрон с оцветяването на козината. Очите са големи, кръгли и тъмно жълти на цвят. Тялото на Италиански Твърдокосмест Птичар е издължено. Ушите на Италиански Твърдокосмест Птичар са клепнали, с триъгълна форма и са разположени сравнително ниско. Те са покрити с гъста козина. Шията е мускулеста, гръдният кош е добре развит, коремът е прибран.

Опашката на Италиански Твърдокосмест Птичар е дебела, стеснява се към върха и може да се купира наполовина. Италиански Твърдокосмест Птичар носи опашката си хоризонтално, на линията на гърба и никога не я завива над гърба. Козината на Италиански Твърдокосмест Птичар е твърда на пипане, гъста и е дълга около 5 сантиметра. Козината на Италиански Твърдокосмест Птичар няма долен слой. На муцуната си кучетата от тази порода имат добре оформени мустаци и брада, които се образуват от дългата им козина. Италиански Твърдокосмест Птичар е с бяла козина, покрита с кафяви или рижави петна. Козината на кучетата от тази порода може да е едноцветна - бяла, светло кафява или рижава.

Грижи за Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар има нужда постоянно да е в движение, за да се чувства добре. Ако не се използва за лов, Италиански Твърдокосмест Птичар трябва да получава възможността да изразходва енергията си. Твърдата козина на Италиански Твърдокосмест Птичар няма нужда от много грижи, но е добре да се разресва един или два пъти седмично, за да не се сплъстява.

Въпреки че бодлите на растенията не се закачат по козината на кучетата от тази порода, е добре след лов или разходки сред природата тя да бъде разресана, за да се отстрани мръсотията от нея. Не се препоръчва Италиански Твърдокосмест Птичар да се къпе по-често от три или четири пъти в годината. Ако козината му се замърси, е добре да се изчака мръсотията да изсъхне, след което да се изчетка добре. Очите и ушите на Италиански Твърдокосмест Птичар трябва да се проверяват редовно.

Обучение на Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар е много интелигентно куче и с лекота се научава както да изпълнява команди, така и да помага по време на лов. Обучението на Италиански Твърдокосмест Птичар трябва да се провежда от човек, който има опит с породата, тъй като е възможно в началото кучето да прояви инат. Не е добра идея да се пречупва характера на Италиански Твърдокосмест Птичар, като се прилага физическа сила, защото той ще откаже да участва в процеса на обучение.

Хранене на Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар

Може да храните Италиански Твърдокосмест Птичар с натурални продукти или с храни за кучета от висок клас, които да осигурят достатъчно полезни вещества за здравето, мускулатурата и добрия външен вид на това ловно куче. Италиански Твърдокосмест Птичар с удоволствие ща хапва дивеч, агнешко и пилешко месо, телешко и заешко месо и техните субпродукти. Не се препоръчва да давате на Италиански Твърдокосмест Птичар прясно мляко, овнешко и свинско месо, мазни и пържени храни, тестени и сладки изделия, пушени меса и риба. Може де допълвате менюто на кучетата от тази порода с кисело мляко, различни видове плодове и зеленчуци, сварени яйца, сварен ориз.

Заболявания на Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар може да страда от дерматити и заболявания на очите и ставите. Възможно е Италиански Твърдокосмест Птичар да страда от тазобедрена дисплазия и от проблеми с храносмилателната система.

Любопитни факти за Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар е спокойно и послушно куче. То е недоверчиво към непознати, но никога няма да ги нападне. Италиански Твърдокосмест Птичар не е бърз бегач, но е много издържлив и може да тича дълго. Италиански Твърдокосмест Птичар може да плува в много студена вода и да не настива. Ловците харесват кучетата от породата Италиански Твърдокосмест Птичар, тъй като те изпълняват много функции - подплашват дивеча, откриват скривалищата му и носят отстреляните птици от водата.

Недостатъци на Италиански Твърдокосмест Птичар

Италиански Твърдокосмест Птичар може да прояви деструктивно поведение, ако не получава редовно възможност да изразходва енергията си. Италиански Твърдокосмест Птичар не обича да стои дълго време сам и може да лае с часове, като се опитва да вика стопанина си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest