Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Баварска Планинска Хрътка

Баварска Планинска Хрътка

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Баварска Планинска Хрътка

Баварска Планинска Хрътка, известна още и с наименованието Баварски Кръвоследник, е ловна порода кучета, която е прочута със своята лоялност и перфектна работа в екип с ловец. Баварска Планинска Хрътка е подходяща за хора с активен начин на живот, които могат да й осигурят движението, от което има нужда.

История на Баварска Планинска Хрътка

Породата Баварска Планинска Хрътка е създадена в Германия в средата на XIX век, като за целта са кръстосани Хановерски Кръвоследник и Тиролска Хрътка. Баварска Планинска Хрътка е селектирана за лов на елени и кошути в планински местности. Тъй като Хановерският Кръвоследник работи на повод, в планински условия това може да доведе до падане на ловеца и кучето в пропаст, затова се стига до селекцията и създаването на нова порода, която може да работи в планински условия.

За съжаление по време на Първата и Втората световни войни породата Баварска Планинска Хрътка почти напълно изчезва, но благодарение на старанията на немски селекционери, твърдо решени да я възстановят, тя отново успява да завоюва заслужено място сред най-добрите породи кучета. Наименованието на Баварска Планинска Хрътка се дължи на района, в който е създадена - немската провинция Бавария. Баварска Планинска Хрътка е известна и като Кръвоследник, тъй като е в състояние километри наред да преследва ранената плячка. Стандартът на Баварска Планинска Хрътка е признат през 1912 година.

Стандарт на Баварска Планинска Хрътка

Мъжките представители на породата Баварска Планинска Хрътка достигат до 25 килограма тегло и до 52 сантиметра височина, женските стават високи до 48 сантиметра и тежат до 23 килограма. Тялото на Баварска Планинска Хрътка е издължено, главата също е с издължена форма, със сравнително широк череп с куполообразна форма. Муцуната е широка и леко заострена, със силни челюсти и едри зъби. Носът на Баварска Планинска Хрътка е с широки ноздри, а цветът му варира от тъмнокафяво до черно. Очите на Баварска Планинска Хрътка са средно големи, с овална форма, а цветът им е светло или тъмно кафяв.

Куче Баварска Планинска Хрътка

Ушите на кучето от тази порода са малки, разположени са високо, а закръглените връхчета увисват без гънки. Торсът на представителите на породата Баварска Планинска Хрътка е издължен, имат силен врат, който отпред има леко провисване на кожата. Гръдният кош е широк, коремът е прибран. Крайниците не са особено издължени, но са мускулести. Лапите на Баварска Планинска Хрътка са с овална форма, с пигментирани възглавнички. Опашката е средно дълга. Козината на Баварска Планинска Хрътка е къса и плътна, без да е много твърда на пипане. Цветът на козината на Баварска Планинска Хрътка е във всички нюанси на рижавото, като е допустима тигрова окраска. Допускат се бели петна по гърдите. Главата на Баварска Планинска Хрътка е с тъмен цвят, често черен. Задължителна е черната маска на муцуната.

Грижи за Баварска Планинска Хрътка

Козината на Баварска Планинска Хрътка не изисква специална поддръжка. Както и останалите видове хрътки, тя има нужда от продължителни разходки два пъти дневно и възможност от време на време да потича на воля. Баварска Планинска Хрътка е изключително любвеобилно куче. То трябва да живее в дома, а не в заграждение, защото се чувства като член на семейството, който трябва да бъде глезен и обичан. Не се препоръчва кучето от породата Баварска Планинска Хрътка да живее в апартамент, тъй като има нужда от големи физически натоварвания. Перфектно за него е да живее в къща с двор, но вечер да се прибира при стопаните си. Тъй като има силен ловен инстинкт, кучето от породата Баварска Планинска Хрътка ще е щастливо, ако стопанинът му играе с него на игри, които наподобяват лова.

Обучение на Баварска Планинска Хрътка

Баварска Планинска Хрътка е умно куче със свободолюбив характер, затова е добре обучението да се провежда в присъствието на човек, който е запознат с породата и с нейните особености. Не се препоръчва да се прилагат каквито и да е физически наказания при обучението на Баварска Планинска Хрътка. Във възпитанието й не трябва да се използва натиск, а хитрост и глезене и тогава това интелигентно куче ще се отблагодари с лоялност и послушание.

Хранене на Баварска Планинска Хрътка

Баварска Планинска Хрътка има нужда от висококачествена храна, за да може да е винаги в добра физическа форма, което е необходимо, за да бъде перфектен помощник на ловеца. Може да храните Баварска Планинска Хрътка с гранулирани и консервирани храни за кучета от премиум клас или с натурални продукти, като допълвате менюто с витамини и минерали. Не трябва да давате на Баварска Планинска мазни и пикантни храни, тръбни кокали, тестени и захарни изделия, прясно мляко и пържени храни.

Заболявания на Баварска Планинска Хрътка

Баварска Планинска Хрътка е известна със своето добро здраве, но е възможно да страда от някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става, различни видове ушни инфекции. Баварска Планинска Хрътка също така може да страда от проблеми с очите, затова е важно да се следи състоянието им, за да се избягват усложнения. Баварска Планинска Хрътка е податлива на различни кожни заболявания, сред които демодекоза и някои видове дерматити.

порода Баварска Планинска Хрътка

Любопитни факти за Баварска Планинска Хрътка

Баварската Планинска Хрътка е доброжелателно, уравновесено и послушно куче, което е силно привързано към стопанина си. С непознати се държи сдържано, но не проявява агресия, освен ако не реши, че те са заплаха за стопанина или семейството му. Но основното качество на тази порода е, че е чудесен помощник при лов. Отличното обоняние на кучетата породата Баварска Планинска Хрътка ги превръща в ценни за спасителните служби и полицията.

При самостоятелна работа на терен кучетата от породата Баварска Планинска Хрътка не губят от очи стопанина си. Ловният им инстинкт се проявява от съвсем ранна възраст. Ходене по следа, гонене на птици и котки – всичко това им доставя огромна радост.

У дома тези кучета са спокойни, но по време на лов рязко променят поведението си - стават хазартни и са способни да взимат самостоятелни решения. В сравнение с други хрътки Баварска Планинска Хрътка е достатъчно лека, енергична и бърза, за да се справи в условия на пресечена местност. Кучетата от породата Баварска Планинска Хрътка са смели и самоуверени, способни са на свободно търсене на плячка и спиране на дивеча. Изключителното им обоняние и ловната им страст ги правят незаменими за проследяване по кървава диря и откриване на дивеч. Могат да работят и по студена диря, а издържливостта им позволява да преследват дивеча с часове и в продължение на много километри.

Недостатъци на Баварска Планинска Хрътка

Не се препоръчва кучетата от породата Баварска Планинска Хрътка да живеят с дребни животни като хамстери и морски свинчета, защото могат да ги сметнат за плячка. Не е добре Баварска Планинска Хрътка да се извежда на разходка без повод, тъй като може да подгони котка или друго дребно животно и да се изгуби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest