Показват се публикациите с етикет 1.5 Курцхаар. Показване на всички публикации
Показват се публикациите с етикет 1.5 Курцхаар. Показване на всички публикации

Стандарт на Курцхаар

Standart na Kurtskhaar  Стандарт на Курцхаар


ГЕРМАНСКИ КЪСОКОСМЕСТ ПТИЧАР

( КУРЦХААР )


FCI – Стандарт № 119/25.04.2001

Произход:Германия

Дата на публикуване на първоначалния (оригинален) валиден стандарт:25.10.2000 г.

Използване:
Курцхаара е универсално куче за всестранен лов.

Класификация
FCI:7 група, Кучета работещи със стойка
Секция 1.1 Континентални кучета работещи със стойка
Бракоиден тип
С работни умения

Кратка история:


Историята на ГЕРМАНСКИ КЪСОКОСМЕСТ ПТИЧАР започва със кучета, които били използвани за лов на пернат дивеч с мрежа, особено в Средиземноморските страни в съчетание с дресирани соколи. През 17 в. във Франция, Испания и Фландрия а след това и в дворовете на немските принцове в Германия. Най-важната характерна черта на тези кучета била спирането и замирането пред дивеча (изпълнението на стойка). След първата двуцевка направена през 1750г. ловното куче станало още по-необходимо, т.к. е започнал отстрела на пернат дивеч непосредствено пред кучето . Това поставило началото на неговата промяна от чист пойнтер към всестранно ловно куче. Като основна база за структурата и развитието на породата “Zuchtbuch Deutsch-Kurzhaar” (родословна книга), била публикувана през 1897г. от Prince Albrecht zu Solms-Braunfeld, който съставил отличителните черти на породата, съдийските правила за структурата и формата на кучето, освен това и инструкциите за съденето на кучето на изпитания. Днес Курцхара продължава да преминава през филтъра на регулирано размножаване – и изпитване на изработените правила. Стандартът урежда конституцията на Курцхаара като всестранно ловно куче, което му позволява да изпълнява всички изисквания във връзка с ловната дейност, дори когато е и в по-напреднала възраст.ОБЩ ИЗГЛЕД:Расово куче с благородна и пропорционална външност, структурата на което гарантира сила, издръжливост и скорост. Горда стойка, гладки контури, суха глава, добре поставена опашка, твърд лъскав косъм добре разположен по тялото, хармоничната му походка подчертава неговото благородство.ВАЖНИ ПРОПОРЦИИ:Дължината на тялото трябва леко да надвишава височината при холката.

ПОВЕДЕНИЕ /ТЕМПЕРАМЕНТ/:Твърд, уравновесен, издръжлив, умерен темперамент, нито раздразнителен нито страхлив или агресивен.

ГЛАВА:Суха, добре определена, нито твърде лека нито твърде тежка, относително силна и дълга, тя съответства пропорционално на тялото и на пола на кучето.


ЧЕРЕПЕН ДЯЛ:
ЧЕРЕП: Умерено широк, леко закръглен, едва изразена тилна кост, челната бразда е не много дълбока, но подчертаваща превъзходно развитата ивица.
СТОП :Умерено изразен.ЛИЦЕВ ДЯЛ:
НОС:
Леко изпъкнал. Ноздрите достатъчно отворени, широки и подвижни. Основно кафяв, черен може да бъде при черни или петнисти кучета. Розовият цвят или розови петна по носа са допустими само при кучета с преобладаващ бял цвят.
МУЦУНА: Дълга, широка, дълбока и силна, така че кучето да може безпроблемно да носи дивеч. Погледната отстрани муцуната трябва да има лека кривина на прехода от костната към хрущялната част на носа – по-изразена при мъжките. Напълно изправената муцуна, въпреки че се приема спокойно, е по-малко
атрактивна, а вдлъбнатата носова линия (чип нос) е сериозен недостатък.
УСТНИ: Достатъчно стегнати, не много увиснали, добре пигментирани. Наклона на гъбата е почти вертикален на линията на носа и продължава в дъга към умерено подчертаният ъгъл на устните.
ЧЕЛЮСТ/ЗЪБИ: Здрава челюст с перфектна, правилна и завършен
а ножицовидна захапка. Горните резци трябва да се простират около долните плътно без разстояние, и зъбите трябва да са позиционирани вертикално в челюстта. 42 здрави зъба в съответствие със зъбната формула.
БУЗИ: Силни, добре
замускулени.
ОЧИ: Среден размер, нито изпъкнали, нито дълбоки. Идеалният цвят е тъмно кафяво. Клепачите подобаващо стегнати.
УШИ: Умерено дълги, поставени високо и широко, прави и без усукване, висящи около главата, закръглени в края. Нито много месести нито много тънки. Когато са наклонени напред се предполага че достигат повече или по-малко ъгъла на устните.

ШИЯ:
Дълга, в хармония с общия изглед на кучето, прогресивно разширяваща се към тялото. Добре
замускулен и елегантен тил. Стегната гуша.

ТЯЛО:
ГОРНА ЛИНИЯ: Права и леко наклонена.
ХОЛКА: Добре изразена.
ГРЪБ: Стегнат и мускулест. Гръбначния стълб трябва да е покрит от мускули.
ПОЯСТНИЦА: Къса, широка, мускулеста,права или леко извита. Прехода от гърбът към поясницата е стегнат и добре споен.
КРУПA: Широк, мускулест и достатъчно дълъг, не рязко наклонен, но леко полегат по посока на опашката, добре замускулен.
ГРЪДЕН КОШ: Доста по-дълбок отколкото широк, с добре определена предна част на гърдите, с гръдна кост простираща се назад колкото е възможно повече. Гръдната кост и лакътната става трябва да са на едно ниво. Ребрата са добре скачени нито плоски нито с бъчвовидна форма. Последните ребра трябва да са по ниско разположени.
ДОЛНА ЛИНИЯ: С елегантна дъга, леко извиваща се нагоре, гладка.

ОПАШКА:Поставена високо, здрава в основата, и след това изтъняваща, средно дълга. Наполвина отрязана за ловни цели. В покой наклонена надолу, в движение хоризонтална, нито поставена твърде високо /по-високо от линията на гърба/, нито прекалено извита. В страните където рязането на опашката е забранено със закон, тя може да остане в естествената си форма. Тя трябва да се простира надолу до скакателната става, и да се носи права или леко извита като сабя.

КРАЙНИЦИ:


ПРЕДЕН ДЯЛ:
ОБЩ ИЗГЛЕД:
Погледнати отпред, краката са прави и успоредни, погледнати отстрани, те са добре поставени под тялото.

ПЛЕШКА: Лопатките трябва да са добре поставени назад, добре прилегнали към гърдите, и силно замускулени. Лопатката и мишницата трябва да са добре заъглени.
МИШНИЦА: Максимално дълга, добре замускулена и суха.
ЛАКЪТ: Затворен, но не стегнат към тялото, нито обърнат навътре, нито навън, добре поставен назад.
ПРЕДМИШНИЦА: Права и достатъчно замускулена. Здрави кости не много груби и едри.
КИТКА: Силна.
ГЛЕЗЕН: Минимално заъглен от китката и предмишницата. Никога вертикално изправен.
ПРЕДНО СТЪПАЛО /ХОДИЛО/: Заоблено с формата на лъжица, с добре подредени и съответно извити пръсти. Здрави нокти. Здрави, устойчиви, възглавнички. Стъпалата са поставени успоредно, нито обърнати навътре, нито навън, както в неподвижно състояние, така и в движение.

ЗАДЕН ДЯЛ:
ОБЩ ИЗГЛЕД:
Погледнати отзад, краката са прави и успоредни, добре заъглени в колянната и скакателната стави, здрави кости.

ГОРНА ЧАСТ НА БЕДРОТО: Дълго, широко и мускулесто, добре заъглено между таза и бедрената кост.
КОЛЯННА СТАВА: Силна, добре заъглена от горното и крака.

КРАК:
КРАК:
Дългъг, мусколест с ясно виждащи се сухожилия. Добра заъгленост между долното бедро и скакателната става.

СКАКАТЕЛНА СТАВА: Силна.
ЗАДНИ СВИРКИ: Силни и вертикални.
ЗАДНО СТЪПАЛО /ХОДИЛО/: Заоблено с формата на лъжица, с добре подредени и съответно извити пръсти. Здрави нокти. Здрави, устойчиви, възглавнички. Стъпалата са поставени успоредно, нито обърнати навътре, нито навън, както в неподвижно състояние, така и в движение.Както предното стъпало.

ПОХОДКА:Добре разгъната крачка, с мощно изтласкване от задната част, адекватно продължаваща се от предните крайници. Предните и задните крайници се движат право и успоредно. Кучето се движи гордо. Раванът не е желателен начин на движение.

КОЖА:Близка, опъната, без бръчки.

КОЗИНА:
КОСЪМ :
Къс и плътен, груб и твърд на пипане, в известна степен по-тънък и по-къс на главата и ушите. Видимо по дълъг в долната страна на опашката. Трябва да покрива цялото тяло.

ЦВЯТ:
- дюс кафяво, без маркировки;
- кафяво, с малко бяло или с характерни петна по гърдите и краката;
- тъмно кафяви шарки, с кафява глава, кафяви петна . Основният цвят на тези кучета не е кафяво напръскано с петна, или бяло с кафяво, а козината изглежда подобно на еднообразно размесване на кафяво с бяло, като резултатът е кучета незабележителни на външен вид, но обикновено ценни за практически лов. Вътрешната страна на задните крайници и върха на опашката често са по-светли;
- светло кафяви шарки, с кафява глава, кафяви петна, точки, или без петна. В това оцветяване, кафявия цвят е по-малко, белия цвят е преобладаващ;
- бяло с кафяви петна, кафяви петна или точки;
- черният цвят в идентични нюанси като кафявия, съответно кафявите шарки;
- жълтеникаво-кафявите шарки са допустими;
- ярките петна и точки са допустими;

РАЗМЕРИ:
ВИСОЧИНА В ХОЛКАТА:

- мъжки – 62-66 см;
- женски – 58-63 см.

НЕДОСТАТЪЦИ:
Всяко отдалечаване от по-горе изложените точки трябва да се разглежда като недостатък, и сериозността ,с която недостатъците трябва да се разглеждат трябва да е точно пропорционална на тяхната степен.
- липса на изразен полов диморфизъм;
- много къса муцуна;
- устни много тежки или много леки;
- от 4 PM 1, и 2 M 3, само два зъба могат да липсват;
- твърде светли очи, като на хищна птица – светло жълти ;
- твърде дълги, твърде къси, твърди месести уши, поставени твърди прилепнали или извъртени;
- свободно падаща кожа по гушата;
- т.нар. “шаранов гръб”;
- твърде къс таз;
- прекалено дълбок гръден кош;
- твърде напрегната опашка поставена много високо – над гръбната линия или много извита;
- прибрани или разтворени лакти, прибрани или разтворени крака, предните крака поставени твърде близко или твърде раздалечени един от друг;
- задната част на кучето е твърде изправена;
- тънки и криви крака, твърде прибрани или твърде разтворени скакателни стави;

СЕРИОЗНИ НЕДОСТАТЪЦИ:
- тежка, флегматична и груба структура;
- подчертан стоп;
- не пигментирана носна гъба или със светли петна / освен ако основният цвят е бял /;
- остра муцуна, вдлъбната горна част на носа;
- клещовидна или частично клещовидна захапка /кучета по-възрастни от 4 год., с клещовидна захапка дължаща се на възрастта, трябва да покажат сертификат, който да потвърди коректната захапка, констатирана на предишни изложби/;
- провиснал гръб или ясно изразен “шаранов гръб”;
- много плитък и лошо развит гръден кош, ребрата твърде изправени или бъчвовидни;
- ясно извити навътре или навън лакти;
- меки глезени;
- напълно вертикално поставени глезени;
- видмо тънки и криви крака, в позиция и по време на движение;
- високо поставена задница;
- разтворени пръсти;
- струпване на пръстите;
- тромава походка;
- отклонение с повече от 2см. от определения ръст при холката.

ЕЛЕМИНИРАЩИ НЕДОСТАТЪЦИ:- забележителни не типични за пола характеристики;
- агресивно или страхливо куче;
- отсъствие на повече от два зъба от пълната 4 PM 1 и 2 M3;
- всяко разминаване с ножицовидната захапка, кривата уста във всякакви форми;
- всякакъв излишък на зъби поставени извън зъбната формула;
- вълча уста и заешка устна;
- увиснали клепачи, двойни мигли;
- провиснал, деформиран гръб;
- всякаква деформация на гръдния кош;
- шести пръст;
- мек характер.

Всяко куче, притежаващо ясни изразени аномалии – физически или поведенчески ще бъде дисквалифицирано.

P . S : Мъжките екземпляри трябва да имат два видимо нормални тестиса, напълно слезли в скротума.
При използване на информация от сайта позоваването е задължително.Курцхар , курцхаара , kurchaar .



Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Популярни публикации