Показват се публикациите с етикет 3.0 "Специално обучение на ловно куче". Показване на всички публикации
Показват се публикациите с етикет 3.0 "Специално обучение на ловно куче". Показване на всички публикации

Как да научим кучето на Команда „Апорт ”

Komanda „Aport ”

 Как да научим кучето на Команда „Апорт ”

Когато се даде команда "Апорт" или „Донеси” кучето трябва да вземе и да ви предаде отстреляния дивеч . Апортирането на отстреляния дивеч е едно от най- важните елементи на лова с птичар.За целта отиваме на повод такова място където няма да бъде разсейвано. Командваме „Седни „ Обръщаме се към кучето като с лявата ръка държим повода на кучето опънат нагоре , а с дясната подаваме към устата му някакъв мек предмет/ плюшена играчка,ръкавица пълна с слама/ .Когато кучето захапе предмета командваме „Дръж” като същевременно подпираме устата на кучето от долу.Щом поеме ръкавицата в уста веднага го похвалваме.Кучето трябва да задържи предмета поне 10 сек. и след това с команда „Пусни” махаме ръка от устата му и отнемаме предмета .Хвалим го без да пестим похвалите си.След всяко ново упражнение трябва да пристъпим към някое което му е любимо и го изпълнява с удоволствие.При следващи упражнения но командата „Дръж” се повтаря като времето което кучето трябва да задържи предмета в уста се удължава ,като накрая не придържаме устата на кучето с ръка.Следващия етап е да се смени предмета от мек с по твърд и по тежък/ дървена макара/.Кучето трябва да задържи тези предмети минимум една минута без да придържаме с ръка.Когато се уверим че кучето е усвоило упражнението до тук продължаваме с следващия етап като преди да подадем команда”Пусни „ хващаме предмета и го разклащаме като командваме „Дръж”.Следващ етап на това упражнение е да оставим кучето да носи предмета за донасяне в началото на близко разстояние 40-50 м като постепенно увеличаваме на 500метра.Като през този етап сменяме предметите и местността. След това с кучето на повод отиваме към предварително поставен предмет за донасяне с команда „донеси” караме кучето да го вземе в движение и на бегом се връщаме в изходно положение и тогава взимаме предмета от устата му с команда „Пусни”.За следващия елемент ще ни трябва дълго въже . вързваме кучето за нашийника и го изпращаме да донесе предмета като ускоряваме връщането му с придърпване на въжето.По нататък оставаме кучето свободно седнало до нас и хвърляме предмета така че то да го види .Кучето трябва да остане така от 10 сек.-2 мин. и след команда от ваша страна да го донесе.Накрая заместваме предмета с пернат и космат дивеч.Не трябва да забравяме да сменяме местността и предмета ,защото кучето ще смята че трябва да носи само този предмет на това място.







При използване на информация от сайта .Позоваването е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Как да научим кучето да използва носа си.

Как да научим кучето да използва носа си.


Кучето трябва да се научи да използва носа си при проследяване на дири с оглед на бъдещата му работа.Първо взимаме дълго въже и отиваме с кучето рано сутринта в пресечена местност.Особено подходяща за целта е границата между гората и полето,тъй като тук с сигурност ще намерим следи ,а гората не позволява продължително преследване на поглед.Оглеждаме се за някой заек и се стремим да запомним мястото на следата.тръгваме нататък по посока на вятъра.Отпускаме въжето до край ,оставаме кучето да търси напред когато куче което работи с стойка отбележи следата ,го оставяме така колкото се може по дълго.при работа по следата прекарваме въжето между предните крака на кучето и го насочваме с команда „ТЪРСИ”като му сочим мястото .Щом тръгне по следата го хвалим .Отпускаме въжето и го следваме до тогава докато сме сигурни в посоката.В продължение на работата по следа с кучето сме се убедили ,че на повод то върви сигурно по заешка диря ,го освобождаваме.Ако намери заека това само ще засили желанието му за работа. След гората следва обучение в полето най-добре пресечена местност с укрития за дивеча.Трябва да се стимулира работата на носа ,а не на очите на кучето.Ако не подберем пресечена местност ,а равни ливади и поле кучето ще се отклонява от следата и ще преследва дивеча с поглед.



При използване на информация от сайта позоваването на
cockeri.blogspot.com
е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Привикване на кучето с гърмежи

 Привикване на кучето с гърмежи

За едно ловно куче гърмежите не трябва да предизвикват страх ,то трябва да е привикнало към гърмежите и дори да не им обръща внимание.Аз лично съм започнал да гърмя на моя кокер още от 50 дневна възраст.Първо хвърлях пиратки през терасата /малко притеснително за съседите / .Хвърлях пиратката и започвах да го занимавам с някоя негова играчка,като го наблюдавах за някакви признаци на безпокойство.Ако има такива кучето трябва да се успокои, като му се говори ласкаво.В началото започнах с слаби пиратки като преминавах към по силни.Когато кучето/ кокер /привикна с гърмежите от терасата започнах да хвърлям пиратките по време на разходка, НО ТОГАВА КУЧЕТО ТРЯБВА ДА Е НА ПОВОД .Първо защото ,ако се уплаши кучето ще побегне и трудно ще го хванете, и другото което може да стане е да хвърлите пиратката и кучето да я донесе.След пиратките с мой приятел ловец отидохме в полето.В началото на разстояние около 100 м. Приятеля ми гръмна с ловна пушка веднъж ,като през това време аз наблюдавах реакцията на кокера и го занимавах .За моя радост поведението му с нищо не показа страх или нещо такова.След първия изстрел се приближихме на около 50 м. Повтори се същото. И така докато се събрахме един до друг кокера изобщо не обръщаше внимание на това ,че се гърми над главата му.





Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Търсене в полето и стойка

 Търсене в полето и стойка


Период на ранното лято е подходящ за обучение на младото куче в полето.Вече са престигнали пъдпъдъците, които са най-подходящият дивеч за полска дресировка.Кучето изкарваме рано на полето .Желателно е да има лек ветрец, който добре носи във въздуха мириса на пъдпъдък.Намираме наскоро поникнала люцерна и в началото водим кучето на повод,винаги срещу вятъра.Командваме „Седни „ и го освобождаваме.Подканваме кучето с команда”Търси ,напред”и показваме посоката.Подкрепяме страничното търсене ,като сами тръгваме в желаната посока.Когато кучето се отдалечи на около 60-70 м. С леко изсвирване се обръщаме ,когато кучето вдигне глава посочваме в противоположно посока, и сами тръгваме нататък.При подминаването на кучето го похвалваме с „Браво”.Тази тренировка трябва да продължава повече от един час.При следващи упражнения се повтаря същото като по горе ,но с по малко отклонение в страни. Времето се увелечава до три часа.Днес ходихме на полето да се обучаваме с Кокера , около 40 мин.се предсави дабре като бягаше от една на друга страна .След това вече стана вял и не участваше с такова усърдие както в началото.Само дето нямаше дивеч, но все пак за упражнението не е необходим.






Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Мястото на кучето в лова





 Мястото на кучето в лова


Ловните кучета са създадени от човека за лов.В продължение на векове ,в зависимост от методите и средствата за лов в различните части на света според климатичните особености са създадени много различни ловни породи.Всяка една от тях е незаменим помощник на ловеца.Дивите животни имат много добре развити сетивни органи и особено хищниците .Много от тях живеят на групи водени от най-опитното животно доказало своите умения който усещат приближаващата се опасност.В гориста местност много често дивеча се изтегля без ловеца да разбере това веднага.Дивите животни добре умеят да прикриват ,маскират и спотайват в убежищата си ,който от своя страна са разположени в трудно достъпни , гъсто обрасли участъци ,а при някой видове и под земята.Това ги прави трудно забележими за ловеца.Много често след изстрел дивеча избягва и се укрива ранен , това води до загуба на трофеи,дивечово месо и кожи.Ето защо лова е немислим без куче.
Ловните породи са селекционирани да показват присъствието на дивеч ,чрез стойка или чрез облайване,да вдигат или да преследват дивеча на определено разстояние,да го прогонват от неговите укрития дори и под земята,да работят по диря и следа,да намират ранено животно, да донасят на ловеца убит дивеч.
Съвременните породи ловни кучета са резултат от целенасочена развъдна дейност.Всяка порода се характеризира с определени качества и външни признаци.
Запазване на тези качества и външни признази може да се запази само чрез,чистопородно развъждане на всяка порода.Безцелното и случайно кръстосване води до влошаване на породните признаци и качества.При чистопородно развъждане е добре да се познава родословието поне до трето поколение.Близкородствено кръстосване не бива да е безцелно и случайно.Многократно допускане на близкородствено кръстосване, и особено по права линия,бързо води до израждане на качествата и признаците на наследствената линия.При чистопородно развъждане не се изключва близкородствено кръстосване.При чистопородно развъждане много важен е подбора на родителите.



Всяко куче в една или друга степен има по добре развито обоняние,издръжливост ,желание за работа във вода,упоритост при търсене и преследване,начин на работа в гора или във вода и т.н.Желателно е родителите да имат родословие за произхода си.В много европейски страни да лов и развъждане се допускат ,само кучета преминали с висока оценка ловни изпитания.До развъждане не трябва да се допуска родители с едни и същи нежелани качества.Тези качества се запазват и задълбочават в поколението.Целесъобразно е женските да бъдът покривани от мъжкари ,който ги превъзхождат по работни качества,проверени в ловни изпитания.
Обикновено женските се разгонват два пъти в годината.Първото разгонване настъпва около 8-10 месечна възраст,но първото заплождане на женската трябва да стане след 18-я месец.
Разгонването на женската си личи както от поведението ,така и по уголемяването на външните полови органи и появата на кръвотечение.Най-подходящ период за заплождане е между 10 и 15 ден от началото на разгонването.Желателно е през този период женската да бъде няколко кратно покривана от мъжкия , при възможност трябва да са повече време заедно.Мъжкото куче се чувства по добре на собствен терен , така че е по добре да се води женската при мъжкия.Мъжкото куче се допуска до разплод след навършване на две годишна възраст.Бременността продължава от 58—65дни.Добре е заплождането да стане през зимата и раждането да стане пролетта.Така кученцата ще са пораснали достатъчно и още преди ловния сезон може да се започне с обучението им.



Hunt bulunan köpek yeri , La ubicación del perro en la caza , La posizione del cane nella caccia ,The location of the dog in the hunt ,Die Lage des Hundes auf der Jagd,
Lokalizacja psa na polowanie ,De locatie van de hond in de jacht , A localização do cachorro na caçada , La ubicación del perro en la caza , L'emplacement du chien à la chasse ,
Місце знаходження собаки на полюванні , Adresa de câine de vânătoare în,המיקום של הכלב של האנט ,
,


Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Взимане на чакало

 Взимане на чакало

Кучето трябва да се запознае с дивеча, като същевременно се научи да запазва спокойствие при вида му.
ПОМОЩНИ СРЕДСТВА-бодлив нашийник, дълго въже, тънка пръчица, верига обшита с кожа.

ПРЕДПОСТАВКИ-възможност за наблюдаване на отрита площ от чакало, откъдето кучето евентуално може да види дивеча.

ИЗПЪЛНЕНИЕ


1.-като определите посоката на вятъра, отивате с кучето, вързано на дълго въже, на избраното ниско чакало на земята при открита площ и се установявате там. Завързвате кучето от лявата си страна седнало. То трябва да има възможност да съзре появилия се дивеч.

2.-след като се е появил дивеча давате един изстрел. Той може да бъде и във въздуха, тъй като за сега е по важна реакцията на кучето.

3.- заемате позиция на високо чакало.Завързвате кучето до чакалото с обшитата с кожа верига. За да можете и в това положение да влияете на кучето, прекарвате дълго въже през метална халка, забита в основата на чакалото и прикачвате въжето за веригата, с която е вързано кучето.

4.-заставате на високо чакало и давате изстрел.

ПОВЕДЕНИЕ НА КУЧЕТО

Кучето ляга-това е допустимо, докато няма дивеч на зрителното поле. При появяването на дивеч то става неспокойно.Говорите му успокоително и го галите по главата.

Кучето започва да скимти-с „Фу” му напомняте да пази тишина. При повторно обаждане го удряте леко с пръчицата.

Кучето се опитва да подгони побягващия дивеч-с „Фу, какво е това” и „Марш на място” комбинирани с 2-3 удара с пръчицата, го връщате обратно. Когато след изстрела дивеча побегне и кучето се опита да го последва, реагирате по същия начин.

Седящото куче се надига, когато долови шума от приближаващия се дивеч-не бива да му обръщате специално внимание.
При използване на информация от сайта позоваването на cockeri.blogspot.com е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Как да научим кучето на Команда ”Легни напред”

 Как да научим кучето на Команда ”Легни напред”

Кучето трябва да се научи да пълзи напред по принуда.Упражнението е за твърди и темпераментни кучета.
ПОМОЩНИ СРЕДСТВА-бодлив нашийник, водачески повод, пръчица и трилер.
ПРЕДПОСТАВКИ-кучето трябва да изпълнява вече командата „Легни”
ИЗПЪЛНЕНИЕ-кучето лежи пред вас на повод с бодлив нашийник и ви гледа.В дясната ръка държите пръчицата, в лявата-повода.При команда”Легни напред” започвате да дърпате леко повода, отстъпвайки назад.Кучето трябва да ви следва пълзешком.
ПОВЕДЕНИЕ НА КУЧЕТО
Кучето остава да лежи, защото не познава командата”Легни напред”-извиквате „Насам” и когато понечи да се изправи, веднага командвате отново „Легни”
Кучето остава да лежи и след команда „Насам”-засилвате опъна на повода, докато тръгне напред.
Продължителността на този елемент не трябва да надхвърля 5-10 мин.
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ И ПОВТОРЕНИЕ-упражнението е замислено главно като форма за наказание при неизпълнение на командата „Легни” или при променяне на съответното за нея положение.

При използване на информация от сайта позоваването на cockeri.blogspot.com е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Обучение на ловно куче с тренировъчна въдица

 Обучение на ловно куче с тренировъчна въдица


Метода на обучение се основава на реакцията на кучето към комплекс от няколко дразнители.В случая се касае за комбинация от:

1.Зрителен дразнител (движение на завързаното за въдицата чучело от дивечова кожа или пера, сойка, сврака или апортен”козел”)

2.Звуков дразнител (подканяне, поощряване, изсвирване)

3.Механичен дразнител (натиск с ръка, подръпване на повода, погалване)

ПОМОЩНИ СРЕДСТВА –самостоятелно изработена въдица за обучение, направена от 2 м. дълга тънка пръчка, на чийто по- тънък край е завързан около 2м. дълъг здрав шнур. На края на шнура се завързва чучело от птица или заек.

ПРЕДПОСТАВКИ-кучето да показва желание да преследва и хване движещото се чучело и да е привикнало вече с нашийник и повод. Най-подходящата възраст за започване на обучение с тренировъчна въдица е периода между 3 и 4 месец. Аз лично започнах заниманията с моето куче на 2 мес.


ИЗПЪЛНЕНИЕ


ПЪРВИ ЕЛЕМЕНТ-взимате приготвената тренировъчна въдица и отивате с кучето на повод в позната местност, освобождавате кучето от повода и поднасяте чрез тренировъчната въдица вързаното чучело пред кучето, като го подканяте да го преследва (тук се използва зрителния дразнител). Вие сами избирате какви движения да правите с въдицата . След около 5 мин. преследване позволявате на кучето да хване апорта.

Следващ елемент-след като кучето продължително преследва апорта, сменяте местността и с всяка нова тренировка удължавате упражненията според възможностите и издръжливостта на вас самите. Винаги в края на упражнението позволявате на кучето да улови чучелото. Повиквате кучето при вас по име и с команда „Ела тук”, потупвайки се по лявотоколяно и клякате. Оставяте тренировъчната въдица на земята и като придърпате шнура, приближавате кучето към вас и непрекъснато го хвалите. С лявата ръка хващате кучето за нашийника, а с дясната притискате задницата му към земята, както при упражняването на командата „Седни”. След като усвой упражнението до тук продължаваме нататък :когато оставим кучето да хване „Апорта”, извиквате кучето по име, заставяте го да седне и с командата „Пусни” му отнемате улова.


Следващ елемен от упращнението оставяте кучето да тича продължително след апорта, докато само забави темпото си на преследване. Съобразявате бързината на вашите движения с постепенно намаляващата скорост на кучето. После пускате чучелото на земята на около 3м. пред кучето. Към готвещото се за скок куче, замряло в стойка, подвиквате „Спокойно”. След около 1-20 ск. Бавно се приближавате към кучето и като го хвалите, го хващате за нашийника и го отвеждате встрани и назад от чучелото.Упражнението трябва да се изпълнява и във висока трева.


СЛЕДВАЩ ЕЛЕМЕНТ- отивате с кучето и въдицата на езеро и пускате направеното от пера чучело да плува по водната повърхност. Преследващото чучелото във водата куче хвалите с „Браво, кучето ми, търси напред”. В края на упражнението подавате команда „Апорт” и позволявате на кучето да хване чучелото. Упражнението продължава докато накарате кучето да плува, за да хване чучелото.


СЛЕДВАЩ ЕЛЕМЕНТ-провеждате упражнението в гориста местност, където премятате чучелото през някой клон. Подскачащото под него куче поощрявате с думите „Браво кучето ми, лай” като придърпвате нагоре-надолу чучелото, без да позволявате на кучето да хване апорта.


ПОВЕДЕНИЕ НА КУЧЕТО


Кучето преследва чучелото-хвалите го с „Браво, кучето ми”


Кучето не преследва чучелото-оставяте чучелото да танцува под носа му, като го поощрявате „Дръж”


Кучето е хванало чучелото и прави опит да се отдалечи с него-с помощта на въдицата придърпвате кучето към вас, повиквайки го по име и с команда „Ела тук”

Кучето е хванало чучелото и се опитва да го дъвче-извиквате „Фу, какво е това” и му отнемате апорта.

При повикване по име кучето идва при водача-хвалите кучето и му давате лакомства.

Кучето сяда при подканяне-както по-горе, давате лакомства.

Кучето не се съобразява с подвикването „Спокойно” и скача върху чучелото-укорявате го с „Фу, какво е това” и повтаряте упражнението, но вече с кучето на повод с бодлив нашийник, като го задържате така, че да не може да скочи върху апорта и дърпайки се, само да си причини болка от бодлите на нашийника.
При използване на информация от сайта позоваването е задължително.


Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Работа на кучето във вода / Work of the dog in the water

 Работа на кучето във вода / Work of the dog in the water


Целта на това упражнение е ,кучето да следва водната следа оставена от патицата и по този начин да се научи да претърсва трастиките и при команда "Донеси" да изкарва от водата падналия дивеч.



ПОМОЩНИ СРЕДСТВА :апортен „козел”, водни кокошки, домашна патица, свирка с дълъг тон, гладкоцевно ловно оръжие.

ИЗПЪЛНЕНИЕ

ПЪРВИ ЕЛЕМЕНТ: след като сте прикрепили крила от водна кокошка или патица, хвърляте „козела” пред очите на кучето във водата така, че то, без да плува, да може да стигне до него. Показвате с ръка посоката на „козела” и с команда „Напред, донеси” изпращате кучето във водата. Щом то поеме „козела”, похвалвате го „Браво” и започвате да се отдалечавате заднишком от брега, без да го изпускате от поглед. Преди кучето да ви настигне, заемате разкрачен стоеж и с вдигнат показалец на дясната ръка го карате да седне пред вас. Казвате „Дръж здраво” и посягате към предмета, после отдръпвате ръка назад и повторно го пипате. Едва след това давате команда „Пусни” и поемате „козела”. Похвалвате щедро кучето.

ВТОРИ ЕЛЕМЕНТ: както по-горе, но „козела” хвърляте в дълбока вода и кучето може да го извади само с плуване.

ТРЕТИ ЕЛЕМЕНТ-както втория но променяте мястото и използвате патица с едно вързано крило. Пропъждате патицата в дълбока вода и като посочвате с ръка изпращате кучето след нея с команда „Напред, търси ”. Кучето трябва да хване и да донесе патицата. Ако този опит не успее, обстрелвате патицата и оставяте кучето да я донесе.

ЧЕТВЪРТИ ЕЛЕМЕНТ-За да привикне кучето към проследяване на плувна диря, използвате патици, на които предварително сте вързали крилата, така че да не могат да отлетят. На брега отбелязвате „мястото на раняването”, като разпръсквате няколко пера, изскубнати от патицата. След това насочвате птицата оттам към тръстиката. Запомняте пътя й за да може след това да контролирате работата на кучето по плувната диря. Птицата се пуска така, че кучето да може да работи по посока на вятъра.

След като сте свалили нашийника на кучето, посочвате му „мястото на раняването” с думите „Търси ”. Кучето трябва да работи по плувната диря, докато прогони патицата в открита вода и може да я следи с поглед. Тогава стреляте по патицата. При команда „Донеси” кучето трябва да изнесе птицата на брега, като ви я предаде.

ПЕТИ ЕЛЕМЕНТ-избирате много гъсто обрасъл водоем, в който има водни кокошки или диви патици. След като кучето е претърсвало достатъчно дълго и интензивно тръстиката, обстрелвате една водна кокошка. Допълнителни указания на кучето давате само когато дивечът се е гмурнал далеч от него и то въпреки описваните кръгове не може да намери дирята и когато сме видели изплувалата патица или водна кокошка. Изсвирвате късо на кучето и като му посочвате с ръка, извиквате „Търси напред” Ако не успеете да обстреляте дивеч за кучето, работата му трябва да има успешен завършек. Хвърляте във водата една предварително донесена от вас убита птица или лиска, а в краен случай-„козела”, но така, че кучето да дини падането му във водата.

ПОВЕДЕНИЕ НА КУЧЕТО

Кучето отива до плаващия „козел”, но не го взима-поставяте бодливия нашийник, държите кучето на повод и упражнявате сухо взимане на „козела”. След това повтаряте упражнението в плитка вода.

При излизането си от водата кучето се изтръсква, без да изпусне носения предмет-повтаряте упражнението с донасяне от дълбока вода, но този път се отдалечавате бързо назад от брега, така че кучето да изтича да ви гони, няма време да се изтръска.

Кучето оставя предмета на земята и се изтръсква-ако патицата е ранена само в крилото тя може да избяга. Постъпвате както по-горе, а ако това се повтори, взимате кучето на дългото въже.

Кучето е захапало патицата лошо и за момент я пуска на земята, за да поправи захапката-тъй като в този случай то контролира напълно патицата, тя не може да избяга. Кучето постъпва правилно. По време на изпитанието при подобен случай водачът не трябва да повтаря командата „Донеси”.

Кучето плува около мястото, където се е гмурнала патицата- ако то не открие само патицата или плувната диря, вие му показвате посоката с ръка.

Кучето излиза от водата и тръгва с „нисък нос” по брега-не се намесвате в работата му. Вероятно патицата е излязла от водата и се е укрила някъде между тръстиката. Ако при лов на патици някое от ранените в крилата птици не бъдат прибрани веднага, целесъобразно е след около 1 час да пуснете кучето да претърси бреговата ивица,тъй като ранените птици предпочитат да излязат на сушата.





При използване на информация от сайта позоваването  е задължително.
الكلاب العاملة في مجال المياه,כלב עבודה במים,Рабочие собаки в воде,Câine de lucru în apă,Cane di lavoro in acqua,Perro de trabajo en el agua,
पानी में कार्य कुत्ता,Working hunden i vann,Gos de treball en l'aigua,Working dog in water,Arbeitsgruppe Hund im Wasser,




Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Участие на кучето в колективен лов на заек / Participation of dog in hunting rabbit

 Участие на кучето в колективен лов на заек / Participation of dog in hunting rabbit

Лов на заек с куче като " Гонач"

Кучето трябва да се запознае с начина за колективен лов на заек и да спазва необходимото поведение।В гонката трябва да сме гоначи и с кучето на повод без пушка за да можем да следим поведението на кучето।Кучето трябва да знае ,че след като вдигнем пушката трябва да легне .За целта упражняваме командата" легни" като в същото време прикладваме с пушката.В следващия елемент стреляме по зайците като внимаваме когато прикладваме кучето да заема легнало положение।И накрая водим кучето свободно "в крак" без повод като следим да изпълнява горните елементи.

Лов на заек с куче като " Стрелец"

В ловния участък с кучето на повод даваме команда "Чакай" .При правилно поведение при вида на приближаващия заек и при изстрел хвалим кучето .Следващия елемент е като предния но кучето е свободно без повод.При това упражнение внимаваме кучето да не прави така:
Кучето скимти когато заека идва
Кучето гризе повода .
В тези случай порицаваме кучето и ако е нужно го наказваме с команда "Легни"


При използване на информация от сайта позоваването е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Поведение на птичаря след вдигане на дивеч

Поведение на птичаря след вдигане на дивеч


Кучето трябва да се запознае с живия дивеч и да запази спокойствие след неговото вдигане.Ние трябва да можем да въздействаме на нашия помощник по всяко време на лова.По този начин ще се затвърди стойката и ще се затвърди командата "Легни" или "Седни".И така с кучето на повод отиваме в ловен участък, където предполагаме наличието на дивеч. Щом дивеча се вдигне ,даваме команда "Легни" или "Седни" и похвалваме кучето за проявеното послушание.След като се убедите ,че вашия любимец ви се подчинява замествате повода с дълго въже и го оставяте свободно да се влачи след него и отново на полето да търси дивеч .След като се вдигне дивеча командвате "Легни" или "Седни", и го похвалвате за проявеното послушание , ако не се подчини настъпваме края на въжето за да спрем втурналото се напред куче и го наказваме.Финалния етап на това упражнение е когато с ловна пушка отиваме на полето и освобождаваме нашия помощник да търси дивеч, след като дивеча се вдигне командваме ”Легни ” или "Седни" и даваме един изстрел .По време на упражнението, ако кучето направи стойка пред затаилия се дивеч го оставяме така докато само вдигне дивеча ,след което веднага командвате "Легни" или "Седни" при проявено послушание го хвалим без да щадим добри думи.

При използване на информация от сайта позоваването е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Как да научим кучето на "Влачена диря"

 Как да научим кучето на "Влачена диря"

Кучето трябва да работи по влачена следа от пернат дивеч или от заек ,да го намира и да ни го носи.Идеята на това упражнение е КУЧЕТО ПО ВРЕМЕ НА ЛОВ ДА НИ НОСИ СЛУЧАЙНО НАМЕРЕН ДИВЕЧ. Трябва ви някакъв дребен дивеч заек или пернат ,помощник който трябва да остави следата за целта той отбелязва (с забито в земята клонче) началото на следата тупва няколко пъти дивеча на земята и отскубва малко козина или перушина от дивеча .Дивеча се дърпа по земята на около 35-40 м по посока на вятъра като го оставяме на открито , а не в някоя вдлъбнатина.След това помощника се отдалечава по посока на следата ,като се скрива зад някое дърво.Преди помощника да остави следата ,вие трябва да запознаете кучето с дивеча с който ще оставяте следата.Ако кучето ви знае значението на командата " Апорт" може да накарате вашия ученик да ви донесе дивеча.След това отивате някъде където кучето няма да може да вижда действията на вашия помощник . Щом помощника даде знак ,че е приключил работата си.Отиваме на около 2 м от началото на следата сменяме повода с дълго въже около 3-4 м което прекарваме между предните крака на кучето.След това му се дава възможност да се запозная добре с началото на оставената диря.С команда "Търси ,изгубено"показваме с ръка посоката,отпускаме достатъчно въже на кучето за да може да тръгне по дирята.Когато кучето стигне до дивеча командваме "Донеси" и на бегом се връщаме към изходно положение .Хвалим кучето като не пестим ласки. Първата диря се оставя на около 30-35м като постепенно се удължава на 200- 300м и се правят един два завоя.Накрая след като кучето е възприело всеки един елемент от обучението тръгваме по следата и на 40-50 м спираме като командваме "Чакай" ,откачаме карабинката от нашийника и го прекарваме под него ,като и двата края са в нас.Тръгваме отново по дирята и на 20 -25 м отпускаме единия край и оставаме на място .Въжето се изхлузва от нашийника и вашия любимец вече работи самичък по следа.

П.П освобождаването му става винаги по описания начин.Броя на изработени дири на въже и свободно изработените следи трябва да е 1:4 в полза на следите на повод.






При използване на информация от сайта позоваването на
cockeri.blogspot.com
е задължително.

Ако този блог ви е харесал и информацията в него ви е била полезна! Ако искате да изразите благодарността си, или да подпомогнете бъдещото му развитие! – Можете да натиснете този бутон, и да пуснете един два патрона ;)
Благодаря ви!

Популярни публикации