Блъдхаунд

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Блъдхоунд

Блъдхаунд е изключително дружелюбно куче, което е подходящо за семейства с малки деца. Това е любвеобилен и нежен домашен любимец, който винаги е готов да се съобрази с настроението на стопанина си. Блъдхаунд лесно се сприятелява с всички - непознати хора и животни.

История на Блъдхаунд

Блъдхаунд е признат за белгийска порода, но всъщност съвременните представители на породата Блъдхаунд са се появили благодарение на английски селекционери. Блъдхаунд е изключително стара порода кучета, която е била развъждана още от древните гърци. От Гърция кучетата, от които произлиза съвременният Блъдхаунд, попадат в Рим и постепенно започва разпространението им на запад. Смята се, че са съществували два вида кучета от тази порода - бели и черни. През VIII век и двата вида кучета попаднали в Белгия, и по-точно в манастира на Свети Юбер, където монасите се заели с развъждането им при запазване на чистокръвните им качества. В резултат на кръстосването на Блъдхаунд с други породи са се появили много различни видове ловни кучета.

Те се отличавали от другите по това, че били с характерните за Блъдхаунд кожни гънки и дълги клепнали уши. Дълго време кучетата от тази порода били наричани кучетата на Свети Юбер. В началото на ХVII век Блъдхаунд попада в Англия, където започва активно да се използва като ловно куче по време на лов на елени, вълци и рисове. Сравнително бавният Блъдхаунд се отличавал с изключително добро обоняние и невероятна упоритост по време на преследването на дивеча. В Америка Блъдхаунд попада след като там се заселват европейци, и се използва предимно за откриване на избягали роби. Известни са случаи, в които Блъдхаунд е откривал хора след над 100 километра преследване, като се е ориентирал само по миризмата. Постепенно от ловно куче Блъдхаунд се е превърнал в домашен любимец, който е изключително популярен в цял свят.

Стандарт на Блъдхаунд

Блъдхаунд е едро куче - мъжкарите от тази порода достигат до 69 сантиметра височина и 50 килограма тегло, а женските стават високи до 64 сантиметра и тежат до 37 килограма. Главата на Блъдхаунд е едра и издължена, сравнително тясна, като от слепоочията към муцуната се стеснява. За Блъдхаунд са характерни кожните гънки, които висят от главата, особено на челото и отстрани на муцуната. Устните на Блъдхаунд са дълги и провиснали. Очите на Блъдхаунд съответстват на цвета на козината на кучето - от тъмнокафяво до жълтеникаво.

Добре е, ако цветът на очите на Блъдхаунда е по-тъмен. Ушите на кучето от тази порода са много дълги, разположени са ниско и са с много тънка кожа, покрита с копринено мека козина. Долната част на ушите е леко извита назад. Шията на Блъдхаунд е дълга и мускулеста. Опашката е дълга и дебела, като към края се стеснява. Блъдхаунд носи опашката си хоризонтално, като продължение на линията на гърба, като тя може леко да се надига над гърба. Крайниците са мускулести, едри, но не са много дълги. Козината на кучетата от тази порода е къса. Цветът на козината на Блъдхаунд е червеникаво кафяв, рижав или тъмно жълт, като се допускат много малки бели петънца на гърдите, края на опашката и лапите.

Порода Блъдхоунд

Грижи за Блъдхаунд

Късата козина на Блъдхаунд има нужда да бъде минавана с влажна кърпа през два дни, за да бъдат отстранени излишните мъртви косъмчета. Редовно трябва да се проверяват гънките на кожата на Блъдхаунд, защото ако не са почистени добре, в тях могат да се развият различни видове инфекции. Добре е да се осигури на Блъдхаунд възможност да тича, защото въпреки известната си флегматичност това е служебно куче и има нужда от много движение и не само физически, но и интелектуални занимания. Много е важно да извеждате редовно своя Блъдхаунд, докато е малък, за да може мускулите му да укрепнат.

Не се препоръчва да извеждате Блъдхаунд без повод в градски условия, тъй като той може да тръгне по следата на някоя интересна за него миризма и да забрави обратния път. Въпреки това обаче е добре поне един или два пъти седмично да осигурявате на вашия Блъдхаунд възможност да потича на воля, но на място, което е оградено. Не се препоръчва да къпете Блъдхаунд по-често от два пъти в годината, за да не развалите защитния слой на козината му. След като изкъпете Блъдхаунд, подсушете добре козината му, докато не започне да блести. Редовно почиствайте ушите на Блъдхаунд, тъй като са склонни към различни видове инфекции.

Обучение на Блъдхаунд

Блъдхаунд е умен и винаги готов да се включи в обучението и да изпълни това, което се иска от него, но може да прояви известен инат. Затова е необходимо Блъдхаунд да бъде обучаван от човек, който е едновременно добронамерен и категоричен в желанието си да види командата изпълнена. Ако спрямо Блъдхаунд бъде проявена агресия, това чувствително куче ще се затвори в себе си и ще минат месеци, преди отново да поиска да се включи в процеса на обучение.

Хранене на Блъдхаунд

Блъдхаунд е куче, което има нужда от сериозно количество протеини в храната си. Може да храните Блъдхаунд с висококачествени храни за кучета - консервирани или сухи, или да изберете натурални продукти за менюто му. Ако храните Блъдхаунд с натурални продукти, редовно добавяйте в храната му витамини и минерали, а два-три пъти седмично добавяйте една-две капки зехтин към храната. Около две трети от менюто на Блъдхаунд трябва да представлява месо, допълнено от месни субпродукти. Не се препоръчва да давате на Блъдхаунд овнешко и свинско месо, както и техните субпродукти. Добре е да разнообразявате менюто на Блъдхаунд с варен ориз, варена елда и попарени овесени ядки, различни видове зеленчуци и плодове, кисело мляко и извара, твърдо сварени яйца. Не се препоръчва да давате на Блъдхаунд картофи, прясно мляко, хляб и други тестени изделия.

Заболявания на Блъдхаунд

Някои представители на породата Блъдхаунд проявяват алергия към цветен прашец и не се препоръчва да ги извеждате за дълго време в сезона на активния цъфтеж. Освен това Блъдхаунд може да прояви алергия към някои видове храни, затова трябва да внимавате с какво храните любимеца си и да не му давате салами и храни, които съдържат соеви подобрители. Блъдхаунд може да страда от тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакетната става, както и от превъртане на стомаха. За да се избегне превъртането на стомаха, не позволявайте на кучето да проявява сериозна физическа активност около 2 часа след обилно хранене. Блъдхаунд може да страда от ентропия - превъртане на клепача, което се оправя с хирургическа намеса. Блъдхаунд често страда от проблеми с ушите.

Любопитни факти за Блъдхаунд

Куче Блъдхоунд

Блъдхаунд се отнася много добре с малки деца и търпи стоически игрите им, дори те да включват известен тормоз спрямо него. Тъй като кучетата от породата Блъдхаунд са много добри, понякога трябва буквално да се опитвате да опазите кучето от малкото дете. Блъдхаунд е миролюбиво, вярно и леко флегматично куче. Блъдхаунд се разбира добре с други домашни любимци.

Блъдхаунд има изключително добро обоняние, но колкото и да преследва дивеча, след като го хване, той не го убива. Блъдхаунд е бавен, затова често се случва при лов да се използва обонянието на Блъдхаунд, а след като той излае, защото е хванал следата, по нея се пускат доста по-бързите от него хрътки. Блъдхаунд се използва предимно за лов на лисици. Съвременният Блъдхаунд се използва често за откриване на дивеч, който е ранен. Великолепното обоняние на Блъдхаунд позволява кучетата от тази порода да бъдат използвани за издирване на избягали престъпници. Има няколко случаи, в които Блъдхаунд е откривал изгубено дете. Блъдхаунд може да проследи миризма, оставена преди 4 дни, и ще върви по нея, докато не открие източника ѝ.

Недостатъци на Блъдхаунд

Блъдхаунд не може да бъде използван за пазач, тъй като характерът му е прекалено дружелюбен и той се отнася с доверие към всеки непознат. Въпреки че като цяло е миролюбив, Блъдхаунд може да прояви агресия към кучета от собствения си пол. Много рядко се случва някое куче от породата Блъдхаунд да прояви известно недоверие към непознати хора. Блъдхаунд има специфична миризма, която е много силна. Кучетата от породата Блъдхаунд са склонни силно да лаят, да вият, освен това хъркат и около устата им се събира много слюнка, която периодично трябва да бъде избърсвана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest