Френски брак: външен вид, характер, обучение, поддръжка и грижи (+ снимка)

Френският брак е малка порода кучета, разделена на

два подвида. Браковете се считат за ловни кучета по предназначение, в допълнение, френският сорт може да е най-старият представител на родословната линия..

Исторически произход

Френският брак първоначално се е считал за една порода, произхождащ от кръвосмешение шпионин Италиански и испански тип. Колко отдавна е била развъждана породата, не е известно, но още през XVII век тя е била широко известна в родината, във Франция. Между другото, представители на породата се разпространяват постепенно в провинциите на родината, от юг на север. Повече от 200 години отглеждането на родословната линия не придава голямо значение. Екстериорът с четири крака е изменен, за да изисква живот и работа в определена зона.

През 19-ти век, когато кучетата във Франция активно са били изложени на работни изпитания, стана ясно, че породата е ясно разделена на две разновидности. Те решиха да ги класифицират според най-забележимата разлика - размер:

  • По-голям френски брак - тип Гаскон.
  • Малък френски брак - иберийски тип.
Френски брак от пиренейски тип Хълк дю Милобре де Буас (развъдчик Скачек Мария)Френски брак, пиренейски тип Хълк дю Милобре де Буас (развъдчик Скачек Мария)

И двете породи имат доста общо, но има разлики. Основният контраст е физиката, Гасконите са по-леки, грациозни, по-бързи и по-мобилни. Първоначално и двата вида представители на породата са били използвани за различни цели: Пиренеите са работили в блата и в труден терен, Гасконите на големи плоски площи.

Струва си да се помни, че във Франция ловът никога не е имал такова голямо значение, както например в Англия. Необходимостта от лов във Франция винаги се обяснява с реални причини: храна, опазване на земеделска земя, производство на дрехи и обувки. Френският брак беше оценен за гъвкавост - еднакво успешна работа върху големи и средни животни, птици, търсене и спортове.

Поради местните корени, представителите на породата работиха усилено независимо от вида на терена и времето на годината. Друга особеност, присъща на единиците породи, е твърда позиция и обучение в преследване както преди изстрела, така и след него, тоест кучето може да се използва като хрътка, търсене и гундог.

Трябва да се отбележи, че както в родината, така и в други страни малкият френски брак е по-популярен.. В развъждането този вид е придобил повече спокоен, семеен характер. Освен това пиренейският тип порода е по-малък, което е много по-вероятно да отговори на нуждите на потенциалните собственици.

вид

Френски брак тип Гаскон - това е уверено, леко бавно и мощно куче. До 19 век този тип е бил за предпочитане, тъй като е бил ценен за сила и постоянство. Смята се, че именно от този тип френски брак са развъждани всички късокосмести ловни ченгета. Кучетата тип Гаскон тежат между 25–32 кг, височина:

  • Мъже: 58–69 cm.
  • Кучка: 56–68 cm.
Френски брак от пиренейски тип Хълк дю Милобре де Буас (развъдчик Скачек Мария)

Френски брак от пиринейски тип лека, по-гъвкава физика. Този тип "напред" на сътрудник в такива умения като водене на следа, преследване на скорост, aportirovanie от водата. В ежедневието френският брак е спътник, нуждаещ се от дълги разходки и игри на открито. Подобно на кучетата от типа Пиренеи, Гасконите не са придирчиви към метеорологичните условия и терена.

Френски брак от пиренейски тип Хълк дю Милобре де Буас (развъдчик Скачек Мария)

Теглото на кучетата от пиренейски тип варира от 20-30 кг, височина:

  • Мъже: 44–58 cm.
  • Кучка: 47–56 cm.

Порода стандарт

  • глава - правоъгълен тип, широк, здрав, дълъг. Преходът към лицето е изгладен, задната част на носа е леко изпъкнала. Средно дебели, увиснали устни.
  • зъби - здрава, гъсто стояща, голяма, ножична захапка.
  • нос - широк, черен или кафяв, оцветен не винаги равномерно.
  • очи - средни по размер, с форма на бадем, поставени под лек ъгъл. Цветът на ириса трябва да е в хармония с цвета, вариращ от леска до наситено кафяв. Поглед спокоен, внимателен, но не зъл.
  • Ушите - дълъг, не твърде широк. Ако опънете ушите си напред, съветите трябва да стигнат до носа. Специална особеност - голям брой гънки на ушите.
  • тяло - силно, красиво допълнение, правоъгълен тип. Шията е със средна дължина, с ясно изразен скрут, мускулеста. Гърдите са не само широки, но и удължени, много просторни. Гърбът е къс, равен, долната част на гърба е добре замускулена, крупата е мощна, скосена.
  • край - гладка, мускулеста, силна. Лопатките и раменете са добре развити и мускулести. Задните крайници са по-силни от предните, в стойката са по-широки. Четките са компактни, заоблени, с плътно притиснати пръсти.
  • Опашка тип Гаскон - естествена дължина, без извивки и гънки. Спирането е строго забранено..
  • Опашка пиринейски тип - къси или подрязани.

Вид палто и цвят

Независимо от вида на породата, вълната е много дебел, водоотблъскващ, къс. Подкосъмът се разработва според нуждите. На муцуната и в ушите, останалата коса е по-къса, на гърба, малко по-мека. Цветът на френския брак от типа Гаскон е само кафяв или бяло-кафяв;.

Кучетата от типа Пиренеи могат да имат твърди светлокафяви и бяло-кафяви цветове. В двуцветен цвят можем да кажем петна и малки тъмни петна на бял фон. За френски бракове от пиренейски тип е допустима бяла маркировка на тъмен фон в областта на гръдната кост, пръстите и муцуната. Друга характеристика, валидна само за типа Пиренеи, тя падна върху лицето, над очите и върху лапите.

Характер и обучение

Френският брак е известен като пъргав ловец и верен другар. Въпреки външната неприкосновеност, представителите на породата имат фина психическа организация, изискват постоянен, но много лек подход към образованието. В тренировките представителите на породата са много отзивчиви и способни, бързо овладяват нови умения с правилната мотивация. От съвсем млада възраст кученцето е много привързано към собственика и е готово да работи така, че собственикът да е доволен. Ако изградите правилно процеса обучение и възпитанието, ще можете да останете привързан, но упорит треньор, до 6-годишна възраст домашният любимец ще овладее основния набор от екипи.

Обърнете внимание! Ако имате някакви затруднения по време на тренировка, опитайте се да увеличите натоварването с игри..

Дори и да сте се сдобили с куче за възрастни, не е късно да го обучите. Важно е да изчакате определен период, докато домашният любимец напусне стресиращо щастие и ще започне да ви се доверява. Ако в дома ви живеят други животни, можете да сте спокойни, че френският брак ще намери общ език с тях. Имайте предвид, че говорим за ловна порода, затова е препоръчително да не живеете с такова куче в една и съща къща с потенциална плячка.



Както всички ловни породи, един френски брак има нужда сериозно физическо натоварване, без което характерът на четиримата силно се „разваля“. Домашният любимец трябва да може да пуска пара по естествен начин, без да крещи, да трепне или да наказва. Не чакайте, докато отделението ви започне да гони котки или бяга от вас, обърнете дължимото внимание на неговата дейност. Въпреки късото палто, френският брак се нуждае от стрес през цялата година, независимо от времето..

съвет: ако не сте готови да разхождате кучето дълго време през зимата или в киша, по-добре е да изберете друга порода.

лов

Френски брак, това е верен спътник и отличен ловец. Четириногите животни имат развит инстинкт и слух, инстинктивно правят твърда позиция, способни да работят за износване, но постигат целите си. Представителите на породата имат вроден инстинкт за предлагане апортна, забавно, но дори френските кученца не са страхува се от изстрели.

Обърнете внимание! По време на работа френският брак се ръководи от зрение, горен и долен нюх.

В работата те се използват като кучета на пътеки, приятелки и точки. Поради краткото си, но много гъсто палто, френският брак може да работи дълго време, въпреки времето. Според опита на ловците кучетата показват отлични резултати. при работа на водни, блатисти и храстовидни терени, по равнините и дори в пясъци.

Поддръжка и грижи

Френският брак се нуждае от дълга разходка, което не винаги е подходящо в графика на работещия собственик. Представителите на тази порода са противопоказани в градски апартамент, само къща и по-добре крайградски. Когато се държи в частна къща, кучето трябва редовно да се разхожда на открито, добре видимо място.

Обърнете внимание! Френският брак е издръжливо, упорито и дружелюбно куче, само при условие на пълна поддръжка и пълно ходене.

Козината на представители на породата не се нуждае от стриктни грижи. Препоръчително е да миете косата със специална твърда четка няколко пъти седмично или според нуждите. сменяне на перата кучета, живеещи в къща с прилежаща територия, преминава почти незабележимо. Ако искате да намалите количеството коса в къщата (по време на разтопяване), оставете домашния любимец плуване в езерце или го измийте с чиста вода.

Обърнете внимание! Френският брак не се различава в страстна любов към къпането, но с навременното обучение тя плува с удоволствие и издържа на всички хигиенни процедури.

Редовно проверявайте ушите домашни любимци, те трябва да са чисти и да не излъчват остра миризма. Породата не е предразположена отит, но към тази болест има уши, съседни на главата. Грижата за очите и зъбите се основава на наблюдение на тяхното състояние и редовни прегледи. При добра разходка, ноктите на кучето естествено се нанасят, но трябва да бъдат инспектирани за пукнатини..

здраве

Като цяло френският брак е физически силно и потенциално здраво куче. В редки случаи представителите на породата са предразположени към:

  • Офталмологични заболявания, включително ентропия и ектропия.
  • Вродени сърдечни патологии, които водят до проблеми с дишането и образуването на кръв.
  • дисплазия тазобедрените стави.

Обърнете внимание! Средната продължителност на живота на френските бракове варира от 10-11 години, столетниците живеят до 13 години.

снимка

Споделете в социалните мрежи:
Изглежда така